Intalnirile mele cu Eminescu

In Pe urmele marilor calatori by Iulian Sirbu6 Comments

Eminescu a fost inainte de toate un calator. Stiu, sunt subiectiv, consider insa ca pelerinajul romanesc cu batul in mana (vezi foto de mai jospe care l-a facut a fost decisiv pentru formarea lui ca om, poet si jurnalist. Dintre celelalte orase vizitate de el amintesc de Cernauti, Viena, Berlin, Odessa, Sibiu, Rusciuc( Ruse), Constanta, Dej, Blaj, Giurgiu etc. Astfel, Mihai Eminescu era conectat la tot spatiul romanesc si german, fiind intr-o continua calatorie.

Mihai Eminescu a poposit in Dej, mai 1866

Bucurestiul, din pacate, a fost un oras nociv pentru poet. Eminescu a fost internat la Spitalul Marcuta (desi stau foarte aproape, n-am fost de prea multe ori acolo). De curand, Primaria Sectorului 2 a demolat acest asezamant si a construit acolo un centru de servicii sociale. Manastirea Marcuta este inca acolo si merita vizitata, mai ales ca este a doua ca vechime din Bucuresti, dupa Radu Voda.

sursa foto: adevarul.ro

Tot in Bucuresti si tot in sectorul 2 se afla casa in care a functionat sanatoriul dr. Sutu, pe Str. Plantelor, loc in care Eminescu a fost transferat de la Marcuta si a murit la 15 iunie 1889.

Cimitirul Bellu – poetul a fost ingropat aici pe 17 iunie 1889. Am fost in Cimitirul Bellu acum multi ani (cred ca prin 2000) pentru a-i vizita mormantul.

sursa: wikipedia.org

Eminescu a calatorit foarte mult cu trenul si cu vaporul – nu ca ar fi avut de ales intre prea multe mijloace de transport in vremea respectiva! In toamna lui 1872, pleaca din Berlin spre Potsdam, insotit de o prietena. Calatoria cu trenul la clasa a IIIa (calatorea low-cost!) prilejuieste scrierea poeziei de mai jos:

 Zice Darwin, tata Darwin,
 Cum ca omul e-o maimuta –
 Am picior de maimutoi,
 Milly – nsa de pisicuta
 
 Si ma urc in tren cu graba
 Cu o foame de balaur,
 Intre dinti o pipa lunga,
 Subsuori pe Schopenhauer
 
 S-acum suiera masina.
 Fumul pipei lin miroasa,
 Sticla Kummel ma invita,
 Milly – mi ride. Ce-mi mai pasa!

(poezie via moinesteanu.blogspot.ro)

Si, in incheiere, o trecere in revista a turismului romanesc facuta de Mihai Eminescu:

La Sinaia, hotelurile din nou restaurate, Caraimanul splendid, cu leii sai de marmura, noul si vechiul Hotel Sinaia, cu terasele lor pline de lumina, fac deja cu ochiul la calatori; dar pina acum numai trenurile de placere au animat padurea. Lacul Sarat si–a impodobit bolta si nu asteapta decit pe calatori de buna voie.

Constanta se gateste nespus pentru vizitele numeroase ce se zice ca va avea acest an. Singura statuia lui Ovidiu sta posomorita, amanetata la gara. Tarmul marii e deja cautat. Locuitorii au inceput sa se scalde, timpul fiind foarte frumos. Hotelul Carol promite sa se intreaca estimp in curse si servitiu.

La Calimanesti s–a zidit un hotel splendid care promite a fi bine tinut. Positiunea e dintre cele mai frumoase. Te poti crede in Elvetia. Drumul in trasura e foarte placut.

La Slanic totul e deja inchiriat. Aceste bai nu mai au trebuinta de reclama. Acolo te duci pentru cura si pentru placere.

Pucioasa, Balta Alba, Bisca, Baltatesci, toate sint gata.

Acum lumea nu are decit sa aleaga. In fine, avem si noi unde petrece vara si nu mai e trebuinta sa ne dam paralele prin strainatate, unde adesea gasim si neajunsuri.

Am scapat si de aceasta contributiune indirecta care venea periodic in toti anii ca o epidemie.

Bontonul chiar s–a schimbat. Celor care le era rusine inainte sa mearga la bai in tara au inceput sa mai lase strainatatea si se duc pe la munti si pe la Marea romaneasca, care sint tot asa ca si aiurea.

[sublinierea imi apartine, mi-am permis sa accentuez frazele care au un ecou deosebit in aceste timpuri] Articolul a fost publicat in Revista Familia nr. 24 din 15/27 iunie 1886 [via vacantesicalatorii.ro]

Voi ati mers pe urmele lui Eminescu? Sau v-ati intalnit cu el intamplator pe drum?

Iulian SirbuIntalnirile mele cu Eminescu

Comments

  1. Mira Bălan

    Când am fost în Mărginimea Sibiului, am aflat că a ajuns și aici, la Gura Râului… nu mai spun de Blaj și de alte locuri din Transilvania, ținut pe care l-a cutreierat deseori.

  2. Mela

    Pentru cineva care a murita o la varsta tanara , parese ca Eminescu si-a trait viata nu a risipito deloc…

  3. Pingback: 22 de bloguri de travel din România (3) | impresii din lumea mare

  4. Pingback: trans-ferro.com | Lansarea trenului cultural cu cărţi înlănţuite

Leave a Comment

nineteen − thirteen =