Despre wish list

In Ganduri calatoare by Iulian Sirbu5 Comments

Wish list-ul este un cuvant urat din lexicul limbii engleze. Nu-mi place si pace! De ce? Pentru ca…

Nu credeam sa existe cineva care sa-si ingradeasca – cu buna stiinta – viziunea asupra cerului. Cand iti faci un wish-list, fie el cat de cuprinzator, iti limitezi viitorul si te incatusezi singur. Si ce poate fi mai greu de suportat decat propriile ingradiri? Asadar, eu am ales sa nu-mi ingradesc bucata mea de cer – pentru ca ea este oricum ingradita de propriile noaste limite – de exemplu, nu putem vedea dincolo de limita orizontului (bine, unii din noi nici macar pana acolo!).

Ei bine, eu imi doresc totul! Stati linistiti, asta nu inseamna ca sunt egoist si nu voi lasa nimic pentru ceilalti! Sunt doar curios si dornic, pentru ca a-ti dori este omeneste si pana si ascetii au dorinte, decat ca de alta natura. Si faptul ca eu imi doresc totul nu va afecta alegerile voastre. Si voi va puteti dori totul!

Wish list-ul meu se poate rezuma la o singura fraza: profita cat mai mult de timpul petrecut pe Pamant – citeste, dialogheaza, mediteaza, calatoreste, stai de vorba cu tine insuti. Omul nu este doar subiect, este si verb.

Pana la urma, listele acestea nici nu sunt in cultura noastra, le-am importat si acum incercam sa ne adaptam unei noi culturi organizationale care a pus stapanire pana si pe felul in care ne planificam si ne petrecem vacantele.

Mai este un pericol al acestor liste: ele hranesc vanitatea. Va fac sa credeti ca nu mai e nimeni ca voi si va fac sa credeti sa sunteti superiori unuia sau altuia, cand va comparati listele, doar pentru ca voi aveti mai multe bife! Si cand ai multe bife, te gandesti ca ai controlul asupra vietii tale si te crezi pe putin semizeu!

Si acum va dau exemplul lui John Goddard. Omu’ avea 15 ani cand a pus pe hartie ce vedeti aici! A reusit sa indeplineasca majoritatea dorintelor, si-l felicit pentru acest lucru. E intr-adevar uimitor cat de harnic a fost sa-si duca la sfarsit multe din sarcinile trasate. Inevitabil, a inspirat multi oameni, insa multi din acestia vor da gres in indeplinirea dorintelor, apoi vor cadea in depresie. Sunt oameni care ar fi capabili sa-si vanda sufletul – daca ar fi posibil – pentru indeplinirea ultimei dorinte. Nu facem oare eforturi prea mari pentru hranirea orgoliului nostru? Haideti sa nu mai alergam dupa bife!

Iulian SirbuDespre wish list

Comments

  1. Ana Maria

    Eu am pus o lista pe blog, dar vreau sa o sterg, pentru ca mi-am facut doua calcule si mi-am dat seama ca am cateva locuri in care as vrea tare mult sa ajung, dar pana acum am ajuns in cu totul alte parti, dar asta nu m-a dezamagit. Lumea e toata frumoasa.

  2. Irinuca

    Uneori ceea ce avem pe wish list ne da imboldul sa mergem mai departe… 🙂

  3. Alis

    De multe ori cred ca e facuta pentru a ramane focusat si a-ti aduce aminte de ce iti trecea prin cap candva 🙂

Leave a Comment

four × two =