Turul Bucurestilor pentru turisti, dar mai ales pentru bucuresteni

In România by Iulian Sirbu10 Comments

Aveam de gand sa scriu un articol pentru concursul Perfect Tour, dar inspiratia m-a parasit repede (stiu, lipsa inspiratiei este scuza celor lenesi!). Noi, cei care scriem despre calatorii, functionam putin diferit de cei care scriu literatura sa spunem. Lucrurile se petrec in mintea noastra destul de intens, e adevarat, insa avem nevoie de stimuli externi pentru a scrie, trebuie sa fim bombardati de imagini, sunete, mirosuri, intalniri cu alti oameni, evenimente pentru a putea scrie. Poate vorbesc cu pacat, insa eu asa sunt construit. Dar sa revenim la oile  orasul nostru!

Am aflat de ceva timp ca avem si noi in Bucuresti tururi gratuite ale orasului, in limba engleza. Aceste tururi arata maturizarea unui oras din punct de vedere turistic. In mai toate capitalele prin care am fost existau astfel de tururi si multe dintre ele erau nisate – de exemplu, in Budapesta exista un tur cu tematica comunista.

Turul la care am participat miercuri, 11 iulie, se numeste Guided Bucharest si a inceput din Piata Unirii, mai exact de la ceasul din parc, de langa fantani. Turul se tine in fiecare zi, incepand cu ora 18 si dureaza aproximativ 2 ore (nota: intre noiembrie si aprilie se tine numai la cerere!) 

Punctul de plecare in Turul ghidat al Bucurestiului

N-o sa prezint fiecare obiectiv pe langa care am trecut si pe care ni l-a prezentat Mihai, ghidul nostru, o sa punctez doar cateva lucruri pe care eu le-am aflat acum pentru prima data.

Povestindu-ne despre Casa Poporului – mi-a placut ca a subliniat ca bucurestenii n-o considera simbol al orasului – a spus ca la un moment dat au fost mutate doua blocuri ce tineau constructia in loc, cu tot cu locatari, pentru ca acestia refuzasera evacuarea!

De multe ori m-am intrebat de unde vine numele Dambovitei, iar acum am aflat: se pare ca Dambovita era numele purtat de sotia lui Bucur!

Daca va uitati cu atentie la copacii din multe zone ale Bucurestiului – in special la Unirii – veti observa ca sunt foarte tineri. Acest lucru arata istoria zbuciumata a orasului si faptul ca mai toti conducatorii au vrut sa schimbe cate ceva, sa darame si sa construiasca, sa-si lase amprenta – unii chiar gheara! – asupra orasului.

Numele orasului, Bucuresti, reprezinta o forma de plural inseamnand urmasii lui Bucur, un toponim specific nostru, rar intalnit in afara tarii.

Hanul lui Manuc – construit in 1804 de catre Manuc, om de afaceri armean, cel mai bogat om din Balcani in vremea aceea. Am observat ca erau mesteri care inlocuiau sindrila de pe acoperis. Mi-am dat cu parerea ca ar putea fi din Maramures, Mihai mi-a spus ca sunt din Suceava.

Mesterii inlocuiesc acoperisul hanului

Curtea Veche – resedinta voievozilor care au domnit in Valahia, a devenit nefuncțională după incendiul din 1718.

Curtea Veche si bustul lui Vlad Tepes

Ghidul si ghidatii

Biserica Sf. Anton – biserica domneasca, unde se facea ungerea voievozilor. Teoretic, ar fi cea mai veche biserica din Bucuresti, fiind construita intre 1558-1559. Insa biserica asa cum apare astazi a trecut prin multe refaceri. Decoratia fatadelor, alcatuita din fasii alternative de caramida aparenta si tencuiala, este specifica Valahiei. Aceasta decoratie imita de fapt un sistem vechi de constructie romana. La noi a fost folosit prima oara la biserica Manastirii Valea din judetul Arges.

Biserica Sf. Anton

Biserica Sf. Dimitrie – o biserica importanta pentru bucuresteni, aici sunt adapostite moastele Sf. Dimitrie. Cu toate ca sfantul a fost bulgar si n-a trait in Romania, el a devenit sfantul patron al orasului cand dupa izbucnirea unui incendiu in sec. XlX, s-a tinut o slujba in cinstea lui si apoi a inceput sa ploua, incendiul fiind astfel stins.

Biserica Stavropoleos – ridicata de domnitorii fanarioti, in stil brancovenesc, stil specific Valahiei, cu influente otomane si venetiene.

Biserica Stavropoleos

Caru’ cu Bere – probabil cel mai cunoscut si mai aglomerat restaurant din capitala. Daca indrazniti sa veniti fara sa aveti rezervare, fie veti astepta foarte mult, fie veti primi o masa asezata aiurea. Ultima data cand am fost aici, in decembrie anul trecut, am stat langa bucatarie. Pe mine nu m-a deranjat acest aspect, insa e bine sa stiti ce va asteapta daca veniti neanuntati.

Caru' cu Bere

Caru’ cu Bere

Palatul CEC – sediul central al CEC, cea mai veche banca din Romania. Este posibil ca in viitor sa fie transformat in muzeu.

Palatul CEC

Magazinul Victoria – foastele Galerii Lafayette, primul super magazin al Romaniei, ce avea ca scop schimbarea obiceiurile de cumparaturi ale bucurestenilor obisnuiti cu bazarele.

Fostele Galerii Lafayette

Fostele Galerii Lafayette

Am aflat apoi ca Banca Nationala e construita pe locul Hanului Bancherilor. Pasajul Villacrosse a fost urmatorul loc de popas. In cazul in care va intrebati care-i istoria acestui pasaj simbol pentru Bucuresti, e bine sa stiti ca municipalitatea vroia sa creeze o strada care sa uneasca Calea Victoriei cu cartierul bancherilor, insa proprietarul cladirii din mijloc n-a vrut s-o vanda. Asa a aparut acest pasaj acoperit, unul din obiectivele turistice ale orasului. Din pacate el acum este mai cunoscut pentru cafenelele unde se fumeaza narghilea, cea mai cunoscuta fiind Valea Regilor.

Ne-am continuat drumul pe Calea Victoriei, pe langa Casa Centrala a Armatei, Hotel Capitol, Palatul Telefoanelor, Hotel Novotel. Hotelul Novotel a fost construit recent, pe locul in care a fost Teatrul National, bombardat in al doilea razboi mondial de aliati. Proiectilul lansat era de fapt pentru Palatul Telefoanelor, un punct de importanta strategica, insa nu si-a atins tinta, aterizand in schimb pe cladirea Teatrului.

Hotelul Novotel cu fatata ce aminteste de Teatul National

Am discutat apoi despre complexul monumental ridicat in cinstea eroilor Revolutiei din ’89 ridicat in Piata Revolutiei. Un monument controversat si atat Mihai, cat si eu, ne-am exprimat dezacordul in legatura cu el. Atunci, unul din strainii prezenti a spus: “You don’t like this, you don’t like that. Then, what do you, bucharestians, like?” Hmm, good point, ne-a lasat fara replica!

Asa e ca v-ati asteptat ca balconul sa fie mult mai sus?

Statuia lui Carol l a fost subiectul glumelor, datorita marimii impresionante a coaielor calului. Poate marimea lor compenseaza lipsa sculei. Putini stiu ca aceasta statuie este replica statuii lui Carol l mutata de comunisti si topita (era din bronz) pentru a fi transformata in statuia lui Lenin. Statuie care stiu ca era langa Palatul Mogosoaia, insa acum nu se mai stie nimic despre ea.

Statuia lui Carol in fata Bibliotecii Central Universitare

Turul s-a terminat la Atheneul Roman, o cladire de care noi suntem foarte mandri.

Atheneul Roman

Atheneul Roman

Recomand un astfel de tur tuturor, chiar daca sunteti bucuresteni din tata-n fiu, ati venit in Bucuresti pentu studii sau pentru a munci sau sunteti in capitala doar pentru cateva zile, ca turisti. Turul este gratis, insa donatiile (sau sa-i spun bacsis, ca sa fie in ton cu istoria orasului?) sunt binevenite! 🙂

Sa nu uit, in afara de acest tur gratuit, mai exista si un tur cu bicla, care insa costa. Nu mult, 75 de lei (17 euro), insa in acesti bani intra: bicicleta, casca si o gustare! Intra aici ca sa afli mai multe.

Am selectat cateva recomandari de cazare in Bucuresti, in functie de zona in care vrei sa stati:

 

Iulian SirbuTurul Bucurestilor pentru turisti, dar mai ales pentru bucuresteni

Comments

 1. Mira

  Eu am fost prin iunie într-un tur numit O plimbare la Şosea, care a pornit de la Muzeul Ţăranului pe Kiseleff şi a mers până la Arcul de Triumf. A fost interesant să descopăr poveştile de pe acest bulevard celebru, nu-i aşa, ascunse în spatele unor clădiri. A costat 30 de lei.

 2. luluca02

  ce frumos! ma simt de parca as fi mers si eu cu tine prin Bucuresti. Cu toate monumentele si istoria parca nici nu era vorba de orasul in care locuiesc, si unde obisnuita cu multitudinea de blocuri gri si strazi carpite, mereu grabita sa prind tramvaiul, uit sa mai privesc si frumusetea lui.

 3. Apollo

  Cred ca un asemenea tur ajuta mult ca sa poti privi orasul cu alti ochi. Nu-i rau sa ne ridicam privirea de la gropi si aglomeratia din metrou, ca sa vedem si locurile frumoase, pe care de multe ori le trecem cu vederea.

 4. Ana Maria

  Foarte fain..cand o sa mai ajung la Bucuresti poate il fac si eu…acest tur l-am facut si eu singura, acum doi ani..(intamplare pura:D)….dar e mult mai fain sa ai si pe cineva sa iti povesteasca despre una , despre alta…:)

 5. Pingback: Recomandarile zilei: linkuri recomandate | Blogatu

 6. Pingback: trans-ferro.com | OTP: Organizatia Taxiurilor Pirat sau despre impotenţa autorităţilor | Page: 1 | trans-ferro.com

 7. Pingback: trans-ferro.com | Tur special Guided Bucharest pentru turistul nr. 5000! | Page: 1 | trans-ferro.com

 8. Pingback: Blogosfera de turism pleacă în Vamă şi Balcic cu #YoungTours | Trans – Ferro

Leave a Comment

three × four =