Trenul spre Europa pleacă de la linia 1! Vă rugăm poftiţi în vagoane!

In Concursuri, Cu trenul by Iulian Sirbu14 Comments

Prezentarea concursului Perfect Tour | Continuăm vacanţa, cu trenul spre Franţa

Vreau să te invit într-o călătorie #cutrenul prin Europa! Dacă mă vei intreba ce vom vizita, îşi voi înşira o serie de nume ca: Keleti Palyaudvar, Westbahnhof, Santa Lucia, Centrale, Gare du Nord, St. Pancras International, Victoria Station, Haydarpaşa ş.a.m.d. Pentru mine, oraşele sunt niste anexe, nişte accesorii pentru gări, adevăratele obiective turistice! Sper să reuşesc să te îndoctrinez suficient de mult încât să le priveşti şi tu tot aşa! 🙂

Pleci la drum cu un traseu creionat, nişte aşteptari şi prejudecăţi, dar călătoria reuşeşte cumva să-ţi schimbe planurile, şi bine face! 

Traseul creionat e bine să-l ai de acasă, nu că aşa zic eu, dar cercetătorii au arătat ca 90% din călătorii care urmează un itinerariu cheltuie mai puţin şi chiar ştiu pe unde au fost! Hai să facem un târg, ok? Eu vin cu planul creionat, iar tu vii cu aşteptările şi cu prejudecăţile tale despre mersul cu trenul – dar ştii ceva? vino cu cât mai multe, aşa poţi scăpa de toate deodată! Şi nu-ţi fă griji pentru bagaj, în tren nu e ca-n avion!

Vacanta mea ideala cu trenul in Europa

Concursul Perfect Tour se numeşte vacanţa ta ideală, aşa că n-am de gând să-ţi arăt cel mai tare traseu de colindat bătrânul continent cu trenul, ci doar  o vacanţă inspirată din călătoriile mele şi ale celorlalţi călători pe care-i cunosc!  Suntem şi puţin hedonişti, doar vom călători la clasa 1 şi merităm acest lucru, da? 🙂

Paul Theroux a plecat spre Asia căutând trenuri, însă a găsit oameni. Noi vom pleca prin Europa cautând experienţe. 

Vom pleca din Gara de Nord. Poate tu ai mai mers, dar eu n-am călătorit  niciodată la vagonul de dormit clasa 1. Ştiu că vom împărţi o cabină cu două paturi confortabile şi vom avea micul dejun inclus pe ruta Bucureşti – Budapesta. Pentru ca permisul InterRail nu este valabil în ţara de reşedintă, vom plati biletul până la graniţă, cu reducere ce-i drept. Trenul cu care vom călători – Dacia Expres – are vagon restaurant – deci nu trebuie să-ţi iei mâncare de acasă. Mark, the man in seat 61, unul dintre oamenii pe care-i admir cel mai mult, spune să nu pleci într-o călătorie cu trenul fără o carte bună şi tirbuşon! Uite, hai să facem în felul următor: adu tu un tirbuşon şi eu aduc o sticlă de Pinot Noir! Carţile sunt binevenite şi ele, însă vei fi copleşit de frumuseţea peisajelor şi a oraşelor pe care le vom vizita, încât e mai indicat să-ţi iei o agendă pentru a-ţi nota impresiile de călătorie!

Primul oraş în care ne vom opri va fi Budapesta. Aici vom sta la Locomotive Light Hostel, un hostel cu specific feroviar, situat foarte aproape de Keleti pu, gara în care vom coborî din Expresul Dacia. Budapesta este un oraş fantastic, dacă cei ce la Disney ar vrea vreodată să-şi deschidă un parc de distracţii aici, n-ar fi nevoie decât de un banner cu firma lor şi de cineva care să taie bilete, alte investiţii nici c-ar mai fi necesare!

Budapest Keleti Palyaudvar

Pe treptele Basilicii Sf. Ştefan se adună întotdeauna o mulţime de cântăreţi. Dacă n-ai răbdare până îi vei vedea live,  poţi să-şi arunci un ochi pe clipul înregistrat  de mine în martie a.c.

Treptele Basilicii Sf. Stefan

După ce-i ascultăm, vom urca în turnul basilicii pentru o panorama extraordinară asupra oraşului.

Te voi duce apoi prin locurile vizitate de mine anterior, cum ar fi Podul cu lanţuri, Palatul Parlamentului şi de data aceasta nu voi mai rata o plimbare cu barca pe Dunare!

Lanchid (Podul cu lanturi) si Basilica Sf. Stefan vazute de langa Palatul Regal

Szabadasag Hid (Podul Verde) este cel de-al doilea pod ca frumuseţe din Budapesta (dupa umila mea părere). Mai jos îl poţi vedea fotografiat de pe Dealul Gellert, deal pe care se află Statuia Libertăţii. La poalele lui sunt faimoasele băi termale Gellert. 

Să continuăm drumul, căci avem mult de parcurs şi deşi Budapesta este fascinantă, suntem totuşi într-o călătorie prin toată Europa, aşa că să nu fim părtinitori încă de la început, cu un oraş sau altul!

Următoarea oprire va fi la Viena! În Viena vom ajunge cu un tren austriac, RailJet. Aştept această reîntâlnire cu nerăbdare, mai ales că acum vom călători la clasa 1. Poţi vedea puţin mai jos cum arată scaunele – sau mai bine zis fotoliile – cu numele noastre pe ele! 😉 Trenul acesta merge cu cel puţin 150 km/h, aşa că vom ajunge în Viena în 2h 36′.

Fotolii in vagonul de clasa 1, RailJet / @kecko

În Viena cel mai greu ne va fi dimineaţa, când va trebui  să ne hotărâm ce cafea sa bem, pentru că vom avea de ales dintre 30 de tipuri de cafea! Nu acelaşi lucru se va întâmpla însă când vom ajunge la desert, pentru că eu ştiu de pe acum ce vreau: Sacher Torte, direct de la mama lui, sau mai bine spus de la tatăl lui, pentru ca acest tort de ciocolată este creaţia unui cofetar!  Adresa Hotelului Sacher este Philharmonikerstrasse 4. Notează-ţi, nu vreau să ratăm cumva acest obiectiv turistic de importanţă majoră! 🙂

original sacher torte

original sacher torte sursa 

Gut, gut, mergem şi la Palatul Schönnbrunn!

 Palatul Schönbrunn

Palatul Schönbrunn sursa: tuktuk.ro

Tu te poţi plimba prin grădinile superbe ale Palatului şi poţi vizita cele 45 de încăperi deschise publicului (in total, are 1441!). Pe mine probabil cu greu mă vei dezlipi din Muzeul Trasurilor.

München – Cum coborâm din tren – acelaşi RailJet pe care ţi l-am arătat mai sus – mâncăm nişte covrigi cu ceapa şi unt! În Hauptbahnhof (înseamna Gara Centrală) vom putea urmări sosirea şi plecarea trenurilor ICE, trenurile germane de mare viteză ce transportă turiştii şi navetiştii spre toate colţurile Germaniei. Oare cum e să faci naveta pe distanţe de sute de kilometri? În condiţiile puse la dispoziţie de Deutsche Bahn, operatorul feroviar german, cred ca este super! Dar să revenim la oile noastre, că parcă eram în vacanţă!

Butterbrezel mit Schnittlauch

Butterbrezel mit Schnittlauch sursa foto

Vom vizita apoi Primăria oraşului, unde la orele 11 şi 12, păpuşile din Turnul Primăriei dau o reprezentaţie!

Glockenspiel Munchen

Glockenspiel Munchen sursa foto

Castelul Neuschwanstein

Castelul Neuschwanstein sursa

Nu putem trece prin Germania fără a vizita un muzeu al tehnicii, mai ales unul care atrage peste 1,3 milioane de vizitatori anual pentru că interactivitatea este la ea acasă în interiorul lui! Sunt sigur că vom petrece câteva zile prin capitala Bavariei şi prin împrejurimi, aşa că vom avea timp să vizităm şi Deutsches Museum. În apropiere se află unul din cele mai frumoase castele ale Europei, Neuschwanstein. Timp să avem, că de plata transportului nu trebuie să ne facem griji! Permisul InterRail acoperă aproape toate costurile călătoriei noastre pe calea ferată, în afară de rezervările de loc, acolo unde sunt obligatorii.

Din München vom pleca spre Frankfurt, cu un tren ICE. Nu putem rata o astfel de experienţă. Din păcate, vom ajunge foarte rapid…

Va urma!

În următorul articol vom vizita câteva oraşe emblemă ale Europei şi vom afla că permisul InterRail este valabil nu doar pentru călătoria cu trenul, ci şi pentru cea cu feribotul!

Când discutăm de bilete de tren, ai de regulă două opţiuni: bilet simplu, din punctul A în punctul B (point to point ticket) sau un permis (pass). Pass-ul acesta – în cazul nostru InterRail Pass –  îţi dă dreptul de a călători cu orice tren din Europa, pentru o anumită perioadă. Avantajele de necontestat sunt libertatea de mişcare şi faptul că nu plăteşti nimic în plus dacă trenul circulă în regim fără rezervarea locurilor sau rezervare facultativă a locurilor. E ca şi cum ai avea un bilet universal! Trenurile de rang superior au regim de rezervare obligatorie a locurilor şi atunci va trebui să-ţi rezervi locul înainte de a te urca în tren. Preţul unei rezervări începe de la 3 euro pentru un loc în vagonul clasa şi poate ajunge până la 30-50 euro pentru un loc la cuşetă în trenurile CityNightLine.

Iulian SirbuTrenul spre Europa pleacă de la linia 1! Vă rugăm poftiţi în vagoane!

Comments

 1. Cristina Nourescu

  Tare postarea! Ce imi place e ca ai iesit un pic din tiparele unei astfel de prezentari si totusi n-ai uitat locurile esentiale de vizitat. Nu uita umlauturile (vezi Schönbrunn sau München).

  Viel Erfolg! Bonne chanche! Good luck! Boa sorte!

 2. Bia

  Abia am asteptat acest articol… Foarte frumos traseu, sunt curioasă să vad ce urmeaza. Mi-e asa de dor sa merg cu trenul ca am zis ca urc de la Cluj in “trenul foamei” si nu cobor pana la Iasi 😀
  Oricum prin Europa cu trenul este o experienta deosebita, am calatorit cu trenul in afara Romaniei numai in Italia si Franta, de la InterRegio pana la Eurostar si TGV – minunate calatorii.

  Ma bucur sa descopar (des, mai nou) oameni indragostiti de Budapesta. Imi place si mie fooooarte mult. In dreapta Catedralei Sf. Stefan din Budapesta (daca o privesti din fata) poti manca cel mai bun gulyaş din lume. Zic sa nu se rateze! 😉

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Bia, ţine aproape pentru următorul articol! 🙂 O călătorie cu trenul foamei ar trebui să fie obligatorie pentru orice român, zic eu! Eu am mers cu el, însă doar pe bucăţi.

   Ai călătorit cu Eurostarul italienesc sau cu cel franco-englez?

   Cât despre gulyaş, să-şi spun un secret: cel mai bun l-am mâncat în Ardeal (Sălciua, jud. Alba). Cel din Budapesta părea o glumă pe lângă cel din Ardeal (recunosc, nu l-am încercat pe cel recomandat de tine)

   1. Bia

    Am fost şi eu cu celebrul tren dar în special pe bucata Cluj-Timisoara (Nord) 🙂
    La Eurostarul italienesc ma refeream numai, dar o cursa pe sub “Canal” ma tenteaza rau de tot. Nu stii cate planuri mi-am facut de a merge 3 zile la Paris, apoi cu trenul alte 3 la Londra. Vis de vacanta… 🙂

    Da, confirm, in Ardeal mancarea cu iz unguresc este la mare cautare si chiar gasesti buna.

 3. daniela

  ce mod frumos de a incepe ziua! sa calatoresti virtual :)! hai ca-i frumos si sa nu ai niciun intinerariu :D!

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Eh, bineînţeles, şi plecatul la drum fără itinerariu are farmecul lui! Până la urmă, când ai un astfel de pass pentru 30 de zile, itinerariu se modifică de la o zi la alta, pentru că Europa are toate atracţiile la o aruncătură de băţ de căile ferate! 🙂

 4. mihaela

  acelasi traseu l-am facut acum vreo 4 ani cand eram inca studenta…2 saptamani f frumoase belgrad budapesta viena munchen paris bruxelles amsterdam berlin gdansk varsovia cracovia

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Mihai, nu te împiedică nimic să scrii şi tu un articol pentru concursul acesta! Dacă vei câştiga, vei avea un pass pentru 30 de zile, nu doar pentru 10! 🙂

 5. Pingback: trans-ferro.com | Am câştigat concursul “Vacanţa mea ideală cu trenul în Europa”! | Page: 1 | trans-ferro.com

Leave a Comment

two × 3 =