România, te iubesc şi vreau să te iubească şi ceilalţi!

In România by Iulian Sirbu4 Comments

Zilele acestea găzduiesc un american venit pentru câteva zile în România, să viziteze Castelul Bran (de ce nu mă miră asta?). Faza tare e că omu’ e interesat de limba şi cultura noastră, studiind limba română în Chişinău, în cadrul unui program internaţional (universitatea lui a plătit jumătate de sumă şi el jumătate). Eu mă întreb acum: unde e România în toată ecuaţia asta? Să te duci să înveţi româna în Rep. Moldova e ca şi cum te-ai duce să înveţi engleza în Jamaica! Cum s-a întâmplat acest lucru? El mi-a spus că nu mai erau locuri pentru România, aşa că singura opţiune a fost să se ducă în Moldova.

Ce face statul român totuşi? ICR-ul organizează cursuri de limba română în Bucureşti, contra cost. Bine, pentru cineva din occident, suma de 200 de euro nu reprezintă foarte mult. Dar dacă acea persoana dovedeşte un sincer interes în limba şi cultura noastră, poate îi oferim acest curs grauit! Ideea principală este însă alta: de ce nu atragem şi de ce nu promovăm cultura românească mult mai intens în afară? De ce România reprezintă încă o enigmă pentru foarte mulţi locuitori ai acestei planete? De ce, de ce, de ce? Să fie oare de vină numai ignoranţa proverbială a celorlalţi? Eu n-aş pune problema aşa, aş spune că nu ne străduim îndeajuns.

Mesajul meu mi-aş dori să ajungă în primul rând la românii stabiliţi în alte ţări, îndiferent pe ce perioadă şi indiferent ce fac acolo. Sunt sigur că ei pot reprezenta România mult mai bine, la o scară mai mică, bineînţeles, decât o fac ambasadele noastre acolo. Încercaţi să-i faceţi pe străini interesaţi de cultura şi limba noastră. Sau cel puţin, încetaţi să vă mai vorbiţi de rău propria ţară şi propriul neam! În zilele noastre, puterea unei naţii nu se mai măsoară în cantitatea de arme de distrugere în masă şi în numărul de soldaţi pe care-i are, ci în iubitorii şi simpatizanţii acelei naţii în alte ţări – luaţi Italia ca exemplu, cum de foarte mulţi oameni îşi doresc să locuiască în Italia, să înveţe limba italiană sau să se plimbe cu scuterul pe străzile lor înguste? Cred că şi emigranţii lor au avut un cuvânt de spus în toată această ecuaţie! Ştiu că România nu va deveni o superputere culturală peste noapte, dar nici necunoscută nu va rămâne!

Primul lucru ce trebuie făcut e să (re)începem să ne cunoaştem, preţuim şi iubim valorile, pentru a le putea promova apoi. Eu încerc să fiu un ambasador cât mai bun al României când călătoresc şi o gazdă cât mai bună pentru prietenii din afară care-mi vizitează ţara. Voi ce faceţi sau ce aveţi de gând să faceţi în acest sens? Uite, TravelGirls s-au gândit deja ce vor face: vor urca pe vf. Omu cu câte un tricolor pentru fiecare medalie olimpică câştigată de  sportivii noştri până pe 4 august! Sincer, cred că nu-şi dau seama la ce s-au înhămat! Sper să fie cocoşate de dulcea povară! 😀

Update 01.11.2012. O veste extraordinară: limba romană va fi predată la Universitatea Oxford! Știre via Historia

Iulian SirbuRomânia, te iubesc şi vreau să te iubească şi ceilalţi!

Comments

 1. Alina

  Iulian, de ce am oferi cursuri gratuite strainilor? Oare profesorii nostri, atat de prost platiti, nu ar avea nevoie de bani in plus? Eu am platit enorm in Franta pentru cursuri de limba, la inceput. Cursurile gratuite iti sunt oferite doar daca esti intr-o situatie speciala: refugiat, etc.

  In rest, evident ca orice roman care traieste in alta tara decat a lui isi face prieteni printre oamenii acelei tari si isi promoveaza tara, chiar si fara sa isi propuna neaparat asta. Nu cred ca imaginea negativa pe care romanii au impresia ca tara lor o are peste hotare e neaparat reala. Mie una, de exemplu, nu prea mi s-a intamplat sa imi spuna francezii lucruri rele despre tara mea, desi ziarele si televiziunile romanesti toata ziua asta spun: ca francezii asa, ca francezii pe dincolo. Da, au jurnalisti idioti. Dar putini. Mare majoritate sunt ok. La fel si oamenii de rand.

  Buna ideea articolului, felicitari fetelor de la Travel Girls pentru idee.

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Alina, n-am spus că profesorii ar trebui să predea gratuit cursuri de limba română, statul – prin instituţiile sale – este cel care ar trebui să facă acest lucru. Nu chiar pentru toţi străinii, dar pentru cei sincer interesaţi, da!

   Apoi, cum spui şi tu fiecare român îşi promovează ţara, chiar şi fără să îşi propună neapărat acest asta. Sunt conştient de acest lucru, însă acest proces trebuie accelerat şi cei care îşi vorbesc de rău propria ţară – sunt sigur că i-ai întâlnit – să înceteze. Nu discutăm despre media, nu o putem controla. Eu am în cap schimbarea şi plus valoarea pe care fiecare o poate aduce în cercul lui mic de prieteni.

 2. Anda

  Foarte buna ideea fetelor de la TravelGirls, deja au 3 steaguri de luat cu ele;). Si eu incerc sa vorbesc mereu frumos de tara noastra si sper s-o promovez cum trebuie pe blog, caci avem o tara foarte, foarte frumoasa. In alta ordine de idei, poate mergi cu americanul la Bran, ca tot ziceai ca n-ai fost. Ce zici?

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Anda, voi faceţi treabă foarte bună cu blogul şi sper ca într-o zi să ne întâlnim mai mulţi bloggeri la o cafea, să punem ţara la cale! 😀

   Crezi că l-am putut ţine pe american prea mult în Bucureşti? A plecat de dimineaţă spre Bran – cu trenul până în Braşov, bineînţeles! şi acum îl aştept, ar cam trebui să apară! De abia aştept să-i aud impresiile!

Leave a Comment

sixteen − 14 =