Cu ce călătoresc şi de ce? Modalităţi eco de a călători

In Transport feroviar, Transport urban by Iulian Sirbu8 Comments

Pentru că am observat că vă plac lucrurile spuse clar şi răspicat, iată cum călătoreşte un obsedat pasionat al căilor ferate:

 • în Bucureşti – am abonament la metrou, din acela cu 62 de călătorii. Uneori îmi rămân călătorii neconsumate, alteori mi se termină cu o săptămână înainte. În rest, merg cât mai mult pe jos şi rar cu RATB (mai mult cu liniile de noapte). Nu merg cu taxiul pentru că taximetriştii sunt dobitoci, nu ştiu să vorbească, nu vor să facă anumite trasee, au propriile lor reguli de circulaţie şi fac gură dacă nu le laşi bacşiş. Am renunţat la mersul cu taxiul în Bucureşti, pe perioadă nedeterminată. Anii trecuţi am şi pedalat, acum însă nu mai am bicicletă.
 • în ţară: trenul este pe primul loc, bineînţeles! Urmează apoi maşinile prietenilor – eu nu am maşină, nici permis şi nici nu vreau să-mi iau. O altă opţiune este autostopul, când nu am bani. În interiorul oraşelor folosesc transportul în comun. Merg cu autocarul/autobuzul şi microbuzul doar între localităţi care nu sunt deservite de tren sau când trebuie să ajung cât mai repede într-un loc. În rest, mers pe jos. Taxiul pe distanţe scurte este ok, mai ales în Transilvania. N-am zburat niciodată cu avionul pe curse interne.
 • în Europa: dacă este o ţară apropiată şi am timp, încerc să ajung acolo fără a zbura. Cea mai mică distanţă pe care am zburat cu o linie comercială este Bucureşti – Atena (încă am procese de conştiinţă!). Nu merg în city-break-uri! În oraşe circul cu transportul în comun, de regulă cu metroul – în afară de faptul că folosesc un mijloc de transport prietenos cu mediul, scade şi riscul de a mă rătăci. În rest, peste ocean sau în Asia, zbor şi eu ca tot omul, deşi nu-mi place şi caut mereu soluţii alternative pentru a ajunge acolo. În zonele instabile politic avionul rămâne totuşi cea mai bună soluţie pentru a intra/ieşi.

Am scris aceste rânduri pentru că simt că mulţi români n-au conştientizat impactul pe care stilul lor de a călători în are asupra mediului şi asupra societăţii. Nu mă refer numai la călătoriile de plăcere sau de afaceri, ci mai ales la cele zilnice, la navetă.

Şi mai sunt şi din aceia care au impresia că eu călătoresc numai cu trenul. Mi-aş dori să fie aşa, însă trenul nu este mijlocul meu de transport exclusiv.

sursa foto

O întrebare (şi o provocare) pentru şoferi: puteţi renunţa cel puţin un weekend la maşină şi să luaţi trenul până la destinaţie? Poate fi un drum Bucureşti – Sinaia sau Bucureşti – Constanţa de exemplu!

Şi pentru a vă demonstra că nu sunt singurul nebun care urlă la voi să vă schimbaţi obiceiurile de a călători, vă spun că Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat platforma GreenUP Let’s travel toghether pentru a încuraja călătoriile cu mijloace de transport cât mai puţin poluante: bicicletă, transport în comun, tren, carpooling ş.a.m.d. Au creat şi o aplicaţie pentru facebook pentru a face situl si programul cât mai prietenos cu utlizatorii.

O ultimă precizare, pentru cei care nu ştiu care este cel mai puţin poluant mijloc de transport: în 2009, trenurile din UE au produs 1,8 % din totalul emisiilor de CO2 generate de mijloacele de transport, adică 0,6 % din totalul emisiilor la nivelul întregii Uniuni. (sursa: greenup-unep.org)

Iulian SirbuCu ce călătoresc şi de ce? Modalităţi eco de a călători

Comments

 1. Mira

  Gand la gand… si pentru mine in Bucuresti, metroul este principalul mijloc de transport, evit autobuzele si celelalte de suprafata, cu taxi doar in situatiile in care chiar nu am alta optiune. Nu prea cred ca putem sa-i facem pe unii oameni sa inteleaga ca a merge zi de zi la serviciu cu masina (unii si cu ditamai masina ce consuma mult) este si in defavoarea lor… dar cum sa-i faci sa inteleaga cand trebuie sa-si arate statutul? La metrou nu se poate.

  Cand merg in alte tari, prin orase tot cu metroul, intre localitati cu trenul sau cu bicicleta. Si in Romania imi place sa merg cu trenul, singura problema este ca circula groaznic 😀

  Probabil sunt printre ultimii ciudati ai lumii care prefera sa mearga pe jos, de exemplu, decat cu masina…. 😀

 2. Iulia S.

  Credeam ca sunt singura ciudata de pe lumea asta :). De fapt, in ultimul timp am constatat ca din ce in ce mai multa lume alege sa nu isi ia masina. Eu am avut o experienta foarte neplacuta cu trenul in mai, am crezut ca ma sufoc (si am fost mai bine ca alti calatori care au fost transportati mai mult pe brate la iesire), pentru ca era stricat aerul conditionat si se blocheaza geamurile mai nou (problema nu era numai de caldura, desi era si afara foarte cald, ci de lipsa de oxigen), asa ca am cam trecut pe autobuze si cred ca o sa trebuiasca sa mai treaca un pic de timp pana sa ma intorc la tren – mijlocul meu de transport preferat, de altfel.

 3. Vasile Cristescu

  dupa ce s-a stricat Foamea (am mers de cateva zeci de ori cu trenul asta nenorocit) de 3 ori iarna in Vatra Dornei (Polul Nord al Romaniei) si ai petrecut noaptea in frig .. o data la Comarnic si ai petrecut ‘numai’ 3 ore asteptand sa-l repare .. + inca multe exemple de genul .. masina devine mult mai reliable (cel putin in RO) .. plus ca .. exista oameni carora le place sa conduca 😉

 4. Pingback: trans-ferro.com | OTP: Organizatia Taxiurilor Pirat sau despre impotenţa autorităţilor | Page: 1 | trans-ferro.com

 5. Apollo

  Am lasat masina acasa pt un weekend la munte. La dus a fost foarte fain, confortabil, trenul a ajuns la timp, biletele le-am luat de pe internet, totul ok. La intoarcere insa, la ora cand trebuia sa ajungem in Bucuresti, eram inca pe peronul garii Sinaia asteptand trenul… Iar sefa de gara ne-a spus cu zambatul pe buze ca “…mereu intarzie”. Poate am eu ghinion, dar mereu patesc asa.

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Eu vă mulţumesc ca aţi încercat totuşi! Nu ştiu de ce, dar de fiecare dată când cineva e nemulţumit de serviciile CFR Călători, iau lucru ăsta personal şi mă învinovăţesc! Poate ar trebui s-o las mai moale, simt că m-am implicat prea mult şi fără rezultate…

   1. Apollo

    Tocmai mi-am dat seama ca pot face o reclamatie 🙂
    Iulian, mi se pare de admirat entuziasmul tau. Desi am criticat de multe ori serviciile CFR, te respect pentru ceea ce faci.

    1. Author
     Iulian Sirbu

     Reclamaţia e cea mai bună metodă de a le îmbunătăţi serviciile. Reclamaţia şi articolele scrise pe blog! Îţi mulţumesc pentru aprecieri, îmi dau energie să continuu!

Leave a Comment

5 × 1 =