Lansarea Grupului Christian Tour – conferinţa de presă şi o surpriză

In Uncategorized by Iulian Sirbu14 Comments

Ieri am fost invitat de Alex Filip la conferinţa de presă prilejuită de lansarea Grupului Christian Tour, prin asocierea Christian Tour cu Pegas Holidays, Europa Travel şi BiBi Touring.

Sincer să fiu, pregăteam un articol destul de critic la adresa lor, dar vă anunţ de pe acum că voi fi subiectiv, pentru că am câştigat un sejur de 7 zile în Zakynthos, Grecia, pentru sezonul 2013 (încă nu am toate detaliile la dispoziţie, se pare că voi merge cu autocarul până acolo). Chestiunea aceasta cu autocarul îmi dă deja dureri de cap pentru că-mi aduc aminte de prima mea călătorie în afara ţării, care a fost tot cu autocarul şi tot în Grecia! N-aş vrea să repet experienţa şi sunt sigur că voi putea ajunge la o înţelegere cu Christian Tour pe tema aceasta, dată fiind pasiunea mea pentru călătoriile cu trenul! Pe de altă parte, ca să combaţi răul, trebuie să-l cunoşti destul de bine, nu? Iar asta ar fi o ocazie excelentă pentru a face acest lucru şi de ce nu, pentru a scăpa de prejudecăţile pe care le am vis-a-vis de sejururile all-inclusive în Grecia!

Zakynthos

Zakynthos sursa

Să revenim la conferinţa de presă: locaţia a fost Hotelul Howard Johnson, iar Dana Savuică a fost cea care a făcut prezentările şi a ţinut să laude serviciile de 5* de care a beneficiat în Grecia. Din partea fiecărei companii au luat cuvântul următorii: Cristian Pandel (Christian Tour), Adrian Voican (Bibi Touring), Marius Pandel (Pegas Holidays), Teodor Călimănescu (Europa Travel).

Pentru că nu sunt specialist în turism, sunt doar un simplu călător (cu blog, ce-i drept), nu voi prezenta detaliile tranzacţiei (le puteţi citi în articolele scrise de Andrada Crânguş şi Traian Bădulescu). Ideea principală este că noul grup este cel mai mare din România (să mă corecteze cineva, Happy Tour nu susţine acelaşi lucru? Sau ei erau cei mai mari doar până ieri?).

Mi-a plăcut următoarea idee din prezentare: “Vremea lupilor singuratici în turism a apus”, Adrian Voican. Cred că putem generaliza acest lucru şi în alte domenii de activitate. Sigur, este un fapt cunoscut, dar nu strică să ne fie reamintit din când în când!

Unul dintre vorbitori a comparat grupul cu o masă. Masa are patru picioare şi datorită acestui lucru este mult mai stabilă decât un monopied. Comparaţia este foarte bună în general, dar în cazul de faţă picioarele sunt inegale, nu toate companiile din grup au aceeaşi forţă.

Nu o să prezint cifrele care s-au vehiculat în conferinţa de presă, cu excepţia a două: anul acesta doar Christian Tour va vinde servicii pentru 120.000 de turişti, iar anul viitor grupul speră la o cifră de 200.000 de turişti, majoritatea români, dar vor fi şi străini care vor beneficia de serviciile grupului, fără a trece prin România.

Întrebarea mea este: creşterea aceasta cum se va realiza? Sunt două categorii de oameni care călătoresc: cei care apelează la serviciile unei agenţii şi cei care călătoresc independent (adică îşi planifică traseul, îşi cumpără serviciile de transport şi de cazare, asigurare medicală fără intermedierea unei agenţii). Faptul că numărul de turişti al grupului va creşte ar putea însemna că:

 • turiştii independenţi vor renunţa la a-şi căuta singuri destinaţiile de vacanţă şi vor fi atraşi de mirajul reducerilor (s-a tot vorbit despre vacanţe mai ieftine cu 50%)
 • diferenţa va rezulta din prezenţa pe noi pieţe şi noi canale de distribuţie, “furând” astfel din clienţii celorlalte agenţii de pe piaţă
O altă întrebare pe care ar fi trebuit să le-o adresez directorilor celor patru agenţii se referă la mijloacele de transport folosite de ei: autocare şi transport aerian (curse de linie şi charter). Aceste două mijloace sunt dintre cele mai poluante şi nesigure, de ce nu au pachete şi pentu cei care vor să ajungă cu trenul la destinaţie? Vreau să văd măcar o singură agenţie de turism (nu ticketing, din acestea sunt) care promoveză pachete de călătorie cu trenul în România. Iar dacă au încercat să facă acest lucru şi s-au lovit de piedici, aştept răspunsul lor! Ca să fiu bine înţeles, nu sunt total împotriva transportului cu autocarul şi avionul, dar e nevoie de alternative la acestea!
Pe mine, ca şi călător independent, nu mă va afecta prea mult formarea acestui grup. Rămâne de văzut cum va mă va afecta ca blogger de travel 🙂
La un piscot cu Alex Filip si Ciprian Caraba

La un piscot cu Alex Filip si Ciprian Caraba. Foto de Roxana Farca

M-am bucurat să-i întâlnesc la conferinţa aceasta pe Roxana, Narcisa, Sorin, Paul, CiprianAnca, FlorinCezar (şi el a câştigat un sejur în Grecia!), Andrada Crânguş, Traian Bădulescu, Ciprian Enea (sunt surprins că nu are blog!)

Iulian SirbuLansarea Grupului Christian Tour – conferinţa de presă şi o surpriză

Comments

   1. Bia

    Lasă că eşti major, ai voie 🙂 şi în plus nu e aşa de “roşie”. Am scris despre ea, dacă vrei îţi dau link ca să-ţi faci o idee 😉

 1. Carmina Nitescu

  Iulian, Grecia nu e atat de cunoscuta pentru all inclusive asa cum este Turcia, deci sa nu-ti fie teama…. In Grecia gasesti mai multe locatii cu mic dejun si demipensiune decat cu all inclusive. Oricum, cea mai misto chestie este sa iesi din hotel si sa te bucuri de atmosfera tavernelor grecesti, de soare, de vara si de insula. Zakynthos este o insulita tare frumoasa. Sa mergi neaparat la plaja Navagio si sa alegi excursia la grote. Nu cred ca au tren pe insula, deci va trebui sa apelezi la alt mijloc de transport local 🙂

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Carmina, mulțumesc de sfaturi! Grecia este prima țară pe care am vizitat-o (doar partea continentală însă) și de abia aștept să pun piciorul și pe insula Zakynthos! Nu voi petrece mult timp în hotel, visul meu referitor la Grecia este să mă sui într-o barcă de pescari și să pornesc cu ei într-un periplu 🙂

  1. Petruș Lungu

   Mădălin, cred că treaba asta cu cel/cea mai e doar praf în ochi pentru ochii lumii. Eu încă mă chinui să aflu care e cea mai mare sau prima agenție de turism online din .ro și nu știu pe care să o aleg.

   După declarații numai agenții mari de turism online activează pe piață, ca să nu mai vorbim de grupuri.

   La ceva trebuie să fie și CT mare până la urmă, nu? 🙂

  2. Author
   Iulian Sirbu

   Cum am spus și în articol, aștept să mă corecteze cineva, însă văd că îmi răspunzi tot cu o întrebare! Repet, pentru mine ca și călător independent, e prea puțin important cine e cel mai mare grup de turism de la noi. Mă interesează însă să văd că grupurile de turism au oferte și pentru cei care nu vor/nu pot să meargă cu autocarul/avionul.

   1. adi

    Madalin,
    Christian a spus ca reprezinta cel mai mare grup de Touroperatori DE VACANTE, de leasure….nu cel mai mare neaparat, la modul absolut, si mai ales a precizat ca nu se refera la corporate travel, la bilete de avion cazari pentru corporatii…..CI LA CHARTERE, la pachete de vacante pure, de concedii de familii… E o nuanta importanta !

    1. Author
     Iulian Sirbu

     Domnule Adi, vă rog să vă prezentați pentru a ști și ceilalți participanți la discuție cine sunteți. Mulțumesc!

 2. sorin

  Din cate am inteles, ei sunt grupul cu cea mai mare retea de distributie. Nu stiu daca s-au numit ca cea mai mare agentie de travel. Dar sigur au mentionat ca acum grupului Christian are peste 1000 de centre de distributie alaturi de parteneri. Gresesc?

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Au spus că rețeaua lor va număra 1200 de agenții revanzătoare. Eu mi-am notat cand Cristian Pandel a spus că sunt cel mai mare grup de travel din Romania Și Traian Bădulescu și-a notat același lucru.

 3. sorin

  Deci fiecare poate fi numarul 1 in ceva. Important este sa se mentioneze in ce! Ca si pe zona de IT – toti sunt numarul 1 in ceva, dar unii mai omit sa spuna si in ce. Noroc ca mai facem sapaturi si descoperim si singuri!:)

 4. Pingback: Cu ce gânduri plec în Zakynthos | Trans – Ferro

Leave a Comment

10 + three =