Ministrul britanic de finanţe, George Osborne, amendat de naş!

In Cu trenul, Ştiri feroviare externe by Iulian SirbuLeave a Comment

George Osborne, Ministrul britanic de finanţe

George Osborne, Ministrul britanic de finanţe. Sursa

Vineri, 19 octombrie a.c., ministrul britanic de finanţe, George Osborne, a fost amendat de controlor cu 160 de lire sterline pentru că a călătorit în vagon de clasa 1 cu bilet de clasa a 2a! Bineînţeles, acest lucru s-a întâmplat în Marea Britanie, nu în România! Sunt două versiuni ale incidentului:

  1. George Osborne avea bilet pentru clasa a 2a, la un alt tren. S-a urcat însă în trenul de 15:11 de la Wilmslow  spre London Euston, tren operat de Virgin Trains. A mers direct la clasa 1. Imediat după urcarea în tren, asistenta lui personală a discutat cu un cotrolor, spunându-i că ministrul are un bilet de clasa a 2a, dar doreşte să rămână la clasa 1. Acesta a spus că nu este posibil, asistenta a răspuns că ministrul nu poate sta la clasa a 2a (replică care a dat naştere unui întreg şir de comentarii pe situl The Guardian) şi într-un final a plătit tariful cerut de controlor. Aceasta este varianta reporterei ITV, Rachel Townsend, călătoare în acelaşi tren.
  2. A doua versiune vine din partea Virgin Trains. După ce s-a urcat în tren şi s-a aşezat la clasa 1, asistenta personală (sau un ofiţer de poliţie din staff-ul ministrului) s-a dus să-l caute pe şeful de tren, să-i explice situaţia şi să plătească diferenţa de tarif. Nu a existat niciun moment refuzul de a plăti diferenţa de preţ. Aici apare o altă valoare pentru diferenţa de preţ (sau amendă?) şi anume 189.50 lire sterline.
Ambele variante sunt prezentate pe larg în articolul din The Guardian.
Poate nu s-ar fi aflat de acest incident dacă în tren nu s-ar fi aflat Rachel Townsend, reporter ITV. Aceasta a relatat cele întâmplate în direct pe twitter (aveţi mai jos primul ei tweet):

 

 Din toată întâmplarea aceasta, eu am înţeles că:
  • există ţări în care nimeni nu este deasupra legii. Nu contează cine eşti, cum eşti îmbrăcat, ce funcţie ai ş.a.m.d. Nu ai respectat regulile, suporţi consecinţele!
  • miniştrii de finanţe din anumite ţări europene călătoresc cu trenul! Deci nu cu limuzine sau alte OZN-uri.
  • indiferent câţi bani avem, toţi suntem oameni şi vrem să fentăm un pic sistemul, e în natura noastră să căutăm confort mai mare plătind mai puţin.
  • controlorii din alte ţări pot aplica liniştiţi regulile de transport pe calea ferată. Să ne imaginăm că un ministru român ar fi prins de controlor fără bilet. Ar fi fost o situaţie destul de delicată, pentru că vorbim de doi oameni obisnuiţi să ia şpagă. Să ne imaginăm că naşul nostru chiar ar fi corect şi l-ar amenda pe ministru. Din acel moment va trebui să-şi facă griji pentru locul de muncă, vă daţi seama de asta, da?
  • oamenii importanţi îi trimit pe alţii să le rezolve problemele, ei sunt prea laşi (sau prea ocupaţi?) pentru a se ocupa singuri de ele.

Ca mărturie a faptului că naşii britanici au fost tot timpul corecţi stă mărturie şi un fragment din Niciun ban în plus, niciun ban în minus de Jeffrey Archer:

Luă trenul de opt şi şaptesprezece, atît de comod pentru persoanele care fac naveta de la Oxford la Londra în fiecare zi. Toţi cei care îşi luau micul dejun păreau să se cunoască între ei şi Stephen se simţea ca un oaspete neinvitat, rătăcit la o petrecere. Controlorul trecu printre pasagerii din vagonul restaurant şi-i perforă biletul de clasa întîi. Un bărbat care stătea în faţa lui Stephen, ascuns după ziarul Financial Times, prezentă un bilet de clasa a doua. Controlorul i-l per­foră în silă.

Va trebui să vă întoarceţi într un vagonul de clasa a doua cînd veţi termina de mîncat, domnule. Vagonul restaurant este considerat de clasa întîi, ştiţi asta?

Iulian SirbuMinistrul britanic de finanţe, George Osborne, amendat de naş!

Leave a Comment

five + 3 =