Lansarea trenului cultural cu cărţi înlănţuite

In Cu trenul, TF Cultural by Iulian Sirbu10 Comments

Vineri mi-am amânat cu câteva ore plecarea spre Azuga, pentru a putea fi prezent la inaugurarea trenului cultural, trenul IC 573 Bucureşti Nord – Galaţi.

IC 573 Bucuresti Nord - Galati

IC 573 Bucuresti Nord – Galati

Câteva cuvinte despre campanie. Campania aceasta este continuarea celei lansate de Book-Land în mijloacele de transport în comun din Bucureşti. Acum a venit şi rândul trenurilor CFR Călători şi mă bucur de acest lucru.

Trebuie să spun că sunt puțin surprins de articolele apărute în presă pe marginea acestui eveniment, articole ce repetă aceleași cuvinte, cum ar fi:

CFR Călători împreună cu BookLand își propun să transforme mijloacele de transport feroviar în spații prietenoase față de cititori. (sursa: mediafax.ro)

Presupun că nu este un secret pentru nimeni că trenul a fost dintotdeauna un spațiu prietenos pentru cititori, indiferent că discutăm de trenurile britanice de la începutul secolului XIX sau de trenurile nemțești cu care Eminescu călătorea, la clasa a III a de cele mai multe ori şi care-l inspirau să scrie astfel de versuri:

Și mă urc în tren cu grabă
Cu o foame de balaur,
Între dinți o pipă lungă,
Subsuori pe Schopenhauer

Chiar şi trenurile noastre Regio (fostele  trenuri personal) sunt spaţii prietenoase pentru cititori 🙂

 Proiectul va fi pilot timp de o săptămână, pe trenurile IC 573 București Nord – Galați și IC 572 Galați – București Nord. În funcție de reacția călătorilor, programul va fi extins și în celelalte trenuri IC. Întrebarea mea este: de ce doar în trenurile IC?
Creeaza un cuplu durabil

Creeaza un cuplu durabil

Alain Braconnier - Cum sa fii o mama mai buna pentru fiul tau

Alain Braconnier – Cum sa fii o mama mai buna pentru fiul tau

"Mostenitorul" inlantuit asteapta sa fie rasfoit!

“Mostenitorul” inlantuit asteapta sa fie rasfoit!

Ghidul de calatorie Bucuresti - Galati

Ghidul de calatorie Bucuresti – Galati

M-am întristat să văd atâtea cărţi înlanţuite. În România anului de graţie 2012, într-un tren InterCity, trebuie să legăm cărţile – nu cu fundă roşie, ci cu lanţ metalic! Nu-mi dau seama dacă noi ca popor avem o vină în toată această ecuaţie, sau doar iniţiatorii campaniei.

Îi mulțumesc Iuliei Stancu pentru că m-a anunțat de eveniment. Mi-a făcut plăcere să le cunosc pe Mihaela Petrovan – manager Book-Land și Alina Predescu, PR CFR Călători.

Iulian SirbuLansarea trenului cultural cu cărţi înlănţuite

Comments

 1. Ana Maria

  Sincer eu cred ca este vina noastra ca popor…s-au vazut si exemplele de la metrou…probabil doar pentru IC , pentru ca s-or fi gandit ca aici procentul celor care isi iau bilet este mai mare….deci merita un bonus..:)

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Eu sunt de părere că poporul nostru merita şi el o şansă. Singuri ne punem etichete şi singuri ne îngradim, n-o face nimeni din afară!

   Cât despre procentul celor care circulă cu bilet pe IC, este mai mare, corect, am câteva mărturii de la călători care au fost daţi jos în prima staţie pentru că nu aveau bilet şi controlorul n-a acceptat şpagă.

 2. Angela

  Eu mereu cand merg cu trenul, citesc. Mi s-a intamplat, din prea mult entuziasm, sa termin cartea inainte sa ajung la destinație 🙂 Așa as avea mai multe variante, fara sa le car eu dupa mine 🙂

  1. Iulian Sîrbu

   Angela, vineri nu mi-am luat nicio carte cu mine, pur şi simplu am uitat! Am intrat însă în vorbă cu colegii de compartiment şi timpul a trecut mai repede! 🙂

 3. alinuk

  Multumim Iulian pentru randurile de mai sus. Mi-a facut placere sa mai cunosc oameni pasionati de calatoriile cu trenul. Am pornit cu optimism acest proiect desi experienta metrorex si ratb nu il recomandau neaparat un demers de succes. Am ales trenurile Intercity, intr-adevar luand in calcul profilul pasagerilor acestui tip de tren. Asadar urmeaza saptamana aceasta in care se va face ‘proba calitatii calatorilor de tren Intercity’ 🙂

 4. slowaholic

  Nu iese fum fara foc. Daca nu ar exista precedent, cartile nu ar fi inlantuite. E trist, dar asta e realitatea. Buna initiativa, cu lanturi cu tot. Poate ca in felul acesta mai arunca un ochi in carti si calatorii care nu si-au pus niciodata problema sa citeasca. Nu le-ar strica deloc. 🙂

 5. Mihaela Petrovan

  mi-as dori sa traiesc in tara in care nu e necesar sa securizam nimic. Insa tara asta ideala nu se cheama inca Romania. Nu vreau sa ma leg de vigilenta (existenta sau nu) a organelor statului (= limbaj lemn, scuze)…pt ca si eu, ca si altii, mai trec pe rosu ca pieton si pe galben ca posesor auto…Romanul e inventiv si supravietuitor, no matter what. De aceea e inca nevoie sa ‘inlantuim’ produsele. Vom fi si printre primii care le vor dezlantui…numai sa apara aceasta stare de fapt.

  1. Picco

   Imi pare rau ca nu exista “like”, Mihaela meritand unul mare si bold. Ce frumos ar fi daca s-ar inmulti trenurile cu carti inlantuite. Ba chiar cu lanturi mari si grele care ne-ar obliga sa cautam solutii pentru a ne usura cititul. Dar sa existe, multe, sa avem de unde. Si chiar daca nu se va intampla niciodata, chiar daca uneori am cobori din tren usor demoralizati si cu sufletul indoit de parca noi insine am purta lanturile, speranta ca acestea se vor sfarama de la sine candva nu ne va parasi si ne va insufleti calatoria.

 6. ami

  Cred ca din cele 20-30 edituri mai cunoscute (sau cu pretentie de calitate) s-ar putea colecta cate 50 de carti noi de la fiecare si dotate trenurile CFR care merg pe distanta lunga. Dar nu vad sa se faca ceva in acest sens (exceptie book-land) ori ca CFR sa bata la usa lor si sa ceara aceste carti. CFR vrea mura in gura…

Leave a Comment

5 + nine =