Acul cumetrei Gurton la Teatrul Masca

In Ganduri calatoare, TF Cultural by Iulian Sirbu1 Comment

Nu sunt în stare să leg trei fraze când vin vorba despre o piesă de teatru. Fără să exagerez, cred că sunt mulţi în situaţia mea. Cred că noi, cei habarnişti în ale artei teatrale, suntem tare mulţi.

Revenind la (in)capacitatea mea de a descrie o piesă de teatru, cred că până la urmă această stare de fapt este normală, uitaţi-vă numai câţi critici de teatru avem şi vă veţi da seama imediat că oamenii nu se înghesuie spre această meserie, în primul rând pentru că este dificilă. Cum să exprimi tu în cuvinte tot spectacolul de pe scenă, muzica, dansul, costumele, machiajul actorilor…A propos de machiaj, cred că Teatrul Masca este cel mai bun client al firmelor de cosmetice, dacă aveţi o astfel de firmă, negociaţi un contract cu ei, cred că au nevoie de câteva tone anual 😀

Am stabilit că nu sunt vreun critic de teatru, dar sunt măcar consumator de teatru? Sau hai să spunem spectator, poate e mai aproape de realitate. Neah, nici măcar această minimă condiţie n-o îndeplinesc. Vizitele mele la teatru au fost accidentale, fie cu clasa, fie când am mers la Nottara să văd Crimă şi pedeapsă, acum mulţi ani, de ziua mea (cred că eram destul de deprimat, altfel nu-mi explic!). Ah, acum vreo patru ani mă plimbam cu mândra de braţ pe la Universitate şi o fată ne-a întrebat dacă vrem două bilete la TNB, pentru Sâmbătă, duminică, luni! Am răspuns pozitiv şi am fost supuşi unei torturi groaznice, închipuiţi-vă cum e să fii obligat să urmăreşti o familie de italieni plus ai lor vecini care se ceartă în jurul unei lasagna bolognese al forno! Bine că nu s-au certat aşa timp de trei zile, a durat totul doar vreo 2 ore, altfel cineva sigur ar fi murit de râs!

Acul Cumetrei Gurton

Acul Cumetrei Gurton sursa

Acum două săptămâni am fost supus unui nou chin, de data aceasta am asistat la cearta dintre două familii englezeşti, ceartă prilejuită de pierderea unui ac!  Încă de la începutul piesei – este vorba de Acul cumetrei Gurton, cred că am omis să vă spun – îţi dai seama că vei asista la o reprezentaţie de calitate. Actorii pun pathos în ceea ce joacă şi acest lucru se vede! Să spun cine sunt actorii principali? Păi îi avem pe următorii: Mihai Malaimare ca Hodge, Olga Delia Mateescu – Cumătra Gurton, Ana Maria Pislaru ca Doamna Chat (preferata mea, trebuie să recunosc!), Sorin Dinculescu ca Domnul Baylye, Aurel Sorin Sandu ca Diccon, Doctorul Rat e Viorel Păunescu, Ana Daponte e Tib, Valentin Mihalache e Cock, Razvan Teodorescu ca Motanul Gib, Andrei Dragulescu ca Scapethrift, Haricleea Daniela Badescu e Christian. 

Ce m-a uimit la începutul piesei e că actorii erau destul de îmbrăcaţi! Nu gros, dar aveau anumite zone mai protejate, dacă mă înţelegeţi 😀 M-am prins apoi că trebuiau să se protejeze de loviturile care veneau fără milă – deh, englezii în Evul Mediu nu cred că erau la fel de manieraţi ca şi contemporanii! Motanul a fost ciuca bătăilor, de multe ori se refugia prin public ca să nu fie luat la şuturi :))

Cred că sunt mulţi oameni care nu vin la teatru pentru că au impresia că nu vor înţelege nimic din ceea ce se petrece pe scenă, sau că vor asista la scene din astea care te vor face să-ţi pui tot felul de întrebări – ştiţi voi, întrebări din acelea de 1,5 tona fiecare, despre rostul vieţii samd. Piesa asta e un muzical care mie mi-a amintit de cele de pe Broadway (când zic amintit mă gândesc la amintiri din viitor) şi garantez că poate descreţi orice frunte, oricât de îngândurată!

Biletul costă 20 de lei (sector central) sau 15 lei (sector lateral) şi poate fi rezervat online. Spectacolul acesta se va juca iar vineri, 16 noiembrie, începând cu ora 19. Bineînţeles, sunt şi alte piese în program, dar eu pe aceasta am văzut-o şi pot s-o recomand personal.

Vă aştept impresiile după ce veniţi de la teatru! Sau poate aţi fost deja la această piesă? 🙂

Iulian SirbuAcul cumetrei Gurton la Teatrul Masca

Comments

  1. catherine

    De departe, cel mai inedit review al unei piese de teatru pe care l-am citit vreodată! NU te întreb dacă-au găsit acul cumetrei, dar te-aş mai trimite la teatru numai şi numai ca să povesteşti/recomanzi atât de simpatic…

Leave a Comment

six + 9 =