Mica Vienă de care m-am îndrăgostit la prima vedere

In România, Trans-Foto by Iulian Sirbu25 Comments

Întotdeauna prezentul este cel mai important, mai important decât trecutul şi mai prezent decât viitorul. Aş fi făcut o mare nedreptate dacă nu scriam aceste rânduri pentru a prezenta poate cel mai important oraş românesc în care nu pusesem piciorul până astăzi.

Ieri seară am plecat din Bucureşti Nord la ora 21:46 cu trenul IR 1695 şi am ajuns de dimineaţă, la ora 07:02, în Timişoara Nord. Preţul unui bilet întreg, clasa a 2a, este de 95 de lei, eu am plătit însă 72 de lei, am beneficiat de 25% reducere cu cardul TrenPlus. Faza tare este că am ajuns cu 5 minute mai devreme! Cred că este prima dată când am ajuns mai devreme la destinaţie cu un tren românesc! 🙂

Am aşteptat în gară să fiu luat de colegii de serviciu. Am fost pe teren cu ei, am avut o primă zi de lucru în care m-am nămolit, am asistat la detonări şi am învăţat o mulţime de termeni de specialitate, din geologie şi geofizică.

După masă am tras o fugă în oraşul de pe Bega, oraşul violet, oraşul care a fost de atâtea ori Primul. Mi-au plăcut mult clădirile în stil baroc ce-i măginesc bulevardele, cofetăriile şi florăriile pregătite pentru Valentine’s Day, bisericile, statuile şi numele străzilor. Da, mai ales numele străzilor. Când vezi o stradă denumită Proclamaţia de la Timişoara, nu poţi decât să te înclini în faţa oamenilor de aici. În punctul 13 al acestei Proclamaţii (pe care v-o invit s-o citiţi dacă n-aţi făcut-o deja) sunt scrise următoatele cuvinte:

Ne închinăm cu pietate în fața eroilor bucureșteni, ca și în fața eroilor din Lugoj, Sibiu, Brașov, Târgu Mureș, Cluj, Arad, Reșița și din toate celelalte orașe care au avut nevoie de martiri pentru a cuceri libertatea.

Sunt şi alte străzi în Timişoara, alte pieţe şi monumente care ne aduc aminte de Revoluţia din ’89. Nu le-am căutat în mod special, dar chiar şi orb să fii şi tot îţi sar în ochi când te plimbi prin acest oraş martir.

Timişoara este primul oraş european care a fost luminat cu lămpi electrice, începand cu 12 noiembrie 1884. Din acest punct de vedere se poate compara cu Londra, primul oraş european luminat cu lămpi cu gaz.

Pe 20 decembrie ’89 Timişoara era primul oraş liber de comunism al României!

Primul tramvai tras de cai, în 1869 şi primul tramvai electric de pe actualul teritoriu al României (1899) au circulat de asemenea pe străzile acestui oraş, supranumit Mica Viena. În 1886 aveau serviciu de ambulanţă! Este primul astfel de serviciu din Ungaria şi România.

În 1953 se înfiinţează Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar de Stat. Timișoara devine astfel primul oraș din Europa cu un teatru de stat în 3 limbi diferite. Şi acestea sunt doar câteva dintre evenimentele cu care Timişoara stă în fruncea României şi chiar a Europei. Mai multe despre istoria ei puteţi citi aici.

Cum am găsit eu Timişoara? Îndrumat (telefonic) de Adriana Traveling Hawk, am descoperit că:  

Timişoara este violetă, începând cu tramvaiele şi terminând cu stencil-urile.

Tramvaiul 1 din Timisoara

Tramvaiul 1 din Timisoara

Stencil Politehnica 1921

Stencil Politehnica 1921

flori violet

Timişoara citeşte

Anticariat stradal

Anticariat stradal

Timişoara mănâncă langoşi cu brânză şi usturoi de la langocherie. Şi este şi francofonă. 

Gogocherie si langocherie Fritze

Gogocherie si langocherie Fritze

Floraria Pariziana

Floraria Pariziana (cu simbolul Florenţei, crinul)

 

Timişoara îşi cinsteşte eroii

Martir Radian Belici

Martir Radian Belici

Eroul Radian Belici

Eroul Radian Belici

Timişoara se roagă

Timisoara se roaga

Timisoara se roaga

Timişoara are ce arăta în materie de arhitectură 

Cladirea Politehnicii

Cladirea Politehnicii

Opera din Timisoara

Opera din Timisoara

Placa 20 decembrie 89

Placa 20 decembrie 89

Lupoaica romana in fata catedralei ortodoxe Timisoara

Lupoaica romana in fata catedralei ortodoxe Timisoara

Opera Romana din Timisoara

Opera Romana din Timisoara

Case 1

Farmecul Timişoarei stă şi în detalii

Ferestre si logii

Ferestre si logii

Detaliu sinagoga

 

fereastra sinagoga

fereastra sinagoga

 

Intrarea in Sinagoga

Intrarea in Sinagoga

Timişoara, te iubesc!

 

Iulian SirbuMica Vienă de care m-am îndrăgostit la prima vedere

Comments

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Ana Maria, trebuie doar să-ţi pui în gând să ajungi aici, nu va dura mult până ce dorinţa va prinde contur! Mulţtumesc pentru aprecierile la adresa pozelor, înseamnă foarte mult pentru mine! 🙂 Mulţumesc şi pentru urări! 🙂

 1. Andreea B

  Cu ocazia unui proiect recent m-am documentat asiduu in privinta Timisoarei si recunosc ca m-a uimit prin numarul premierelor sale. Incepand de la 1718 cu prima fabrica de bere romaneasca si pana in zilele noastre sa tot fie ceva. Dar postarea ta mi-a adus aminte de o melodie superba din punctul meu de vedere, n-are legatura cu Timisoara dar are legatura cu fotografiile – Intr-un cer violet http://www.youtube.com/watch?v=0FWBNVefAq4

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Ştiam eu că mai trebuia să adaug ceva în articol: am uitat să spun că mi-am încheiat turul la Curtea Berarilor Timişoreana, berărie ce mi-a adus aminte de cele din Viena şi Muenchen! Nu ştiam melodia, o voi asculta când termin programul, mulţumesc! 🙂

 2. Mira

  Foarte fain, am fost de două ori, dar chiar mi-ar plăcea să mai ajung. Pozele tale faine arată un oraş elegant, aşa cum îl ştiam. Trenul cu care ai mers circulă cumva până la Belgrad?

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Mira, Timişoara te aşteaptă 🙂

   Trenul cu care am mers s-a oprit la Timişoara. Acum am citit articolul despre călătoria ta cu trenul până la Belgrad şi am înţeles de ce m-ai întrebat asta 🙂

   1. Mira

    Mulţumesc, Iulian! 🙂 Am înţeles, cred că nu mai circulă… Mă gândeam să merg din nou şi mi-ar fi plăcut să iau trenul. Oricum, acum nu o să mai fie atât de interesantă călătoria cu trenul până acolo, probabil va fi chiar monotonă… 😀

    1. Author
     Iulian Sirbu

     e posibil să organizeze o excursie spre Belgrad anul acesta! Am aflat acum că poţi ajunge cu trenul doar până la Vrsac (via Timişoara) şi de acolo există un autobuz până la Belgrad.

 3. Adriana

  Pentru cei care nu au ajuns inca sa vada acest oras, aceste poze sunt o descriere care te indeamna sa nu mai amani mult.
  Multumim pentru descrierea frumos exprimata prin aceste poze.

 4. Anda

  Ah, de ce nu mi-ai spus ca pleci in Timisoara? Il puneam pe Ionut, partenerul meu de blog si de viata, sa te indrume si sa-ti ofere orice informatii vrei, doar el e timisorean si a locuit acolo pana pe la 28 de ani, cand l-am “rapit” eu in Bucuresti! Sper ca te-ai plimbat si prin parcuri, ca-s multe si frumoase, iar daca aveai mai mult timp, merita o vizita la zoo (occidentala) sau la Muzeul Satului Banatean. Altadata…

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Andra, câteodată îmi place să fiu mai misterios! 🙂 Foarte rău ai făcut că l-ai luat pe Ionuţ de aici! 😀 Cred că îi e foarte dor de Cimişoara, nu?

   Vor fi şi alte ocazii pentru a vizita mai mult, acum programul de lucru nu-mi permite prea multe escapade.

   1. Anda

    Evident ca ii e dor. Dar mergem destul de des prin capitala Banatului. Si mai am un secret ca sa-i mai alin dorul: il plimb prin alte locuri din tara, ca sa i se faca dor si de alte zone:))

 5. Simona

  Iulian, mă bucur că ţi-a plăcut Timişoara! Articolul este minunat şi pozele de asemena. Sper să mai ai ocazia să vii în oraşul de pe Bega şi poate vei zăbovi mai mult, pentru că sunt multe locuri frumoase şi interesante de văzut aici. Îţi mulţumesc că iubeşti Timişoara!

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Simona, încă nu am părăsit Timişoara, mă bucur de fiecare zi petrecută aici, din păcate nu am timişoreni în jurul meu tot timpul! Voi reveni în Timişoara, din păcate vom avea o relaţie la distanţă, sper să nu se supere prea tare când va afla acest lucru!

 6. Teodor Giurca

  am observat ca multe trenuri romanesti ajung mai repede la destinatie. Timpul normat este mai mare decat acum 20 de ani, si identic cu cel de acum 100 de ani.

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Ştiu, Teodor! Şi mă doare acest lucru. Până una-alta, încerc să sprijin compania cât de mult pot, atât prin articolele acestea cât şi financiar, doar-doar s-o schimba ceva! Dar tu de unde ştii timpii de acum 100 de ani? Ai făcut săpături? Vreau şi eu sursele tale 🙂

 7. Pingback: Recomandarile zilei: linkuri recomandate | Blogatu

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Mulţumesc, Ioana! Câteodată, îmi iese câte un articol din ăsta fain, încât şi eu mă mir! 🙂 Dar acum este meritul Cimişoarei, ea m-a inspirat 🙂

 8. tubestraveller

  Bun! Iulian s-a indragostit. Era de mult timpul. Eu am fost si am stat numai in perioada verii. M-au incantat mult si parcurile de pe malul Begai. O experienta utila este si vizionarea unei piese de teatru bilingve.

 9. Cristina Pohlmann

  Spre rusinea mea, n-am ajuns niciodata la Timisoara si acum imi pare rau! Foarte frumoase poze, imi place in mod deosebit anticariatul in aer liber!

 10. Pingback: Prima întâlnire a blogosferei de turism, filiala de Vest | Trans – Ferro

Leave a Comment

four × five =