Pro şi contra: bloggerul călător ca activist

In Blogging, Ganduri calatoare by Iulian Sirbu2 Comments

Hai să analizăm puţin rolul pe care-l are un blogger călător  în schimbarea în bine a locurilor vizitate. 

Călător 

Prin natura lui, un călător este într-o continuă mişcare, câteodată stă mai mult într-un loc, altădată mai puţin. Inevitabil, ajung să se îndrăgostească de anumite locuri – şi să nu le mai revadă poate niciodată sau ajung să aibă un sentiment de lehamite sau de compasiune pentru altele. Sunt obiective – fie un monument, fie o întreagă comunitate –  pe care le vede ameninţate sau într-o stare fie jalnică, fie ce ar merita îmbunătăţită şi atunci se gândeşte ce ar putea face pentru acestea.

Sau activist?

După ce vede un astfel de loc, scrie un articol, poate mai multe, mobilizează poate o comunitate în jurul subiectului, se agită pe această temă – având rezultate îmbucurătoare sau nu. Problema apare însă pentru că vede multe astfel de locuri şi încearcă să se implice pentru fiecare în parte. Ei bine, la un anumit moment dat ar trebui să spună stop sau poate continua aşa? Pentru că în ritmul acesta nu va mai fi călător, ci activist. Nu că ar fi ceva rău în asta, dar vreau să ştiu şi părerea voastră pe marginea subiectului: voi vă implicaţi în problemele comunităţilor locale, în momentul în care aflaţi despre ele, fie că vi se cere sau nu acest lucru? Şi dacă vă implicaţi, cât de mult mergeţi în această direcţie? Semnaţi petiţii, trimiteţi scrisori autorităţilor, participaţi la manifestaţii, urmăriţi cursul evenimentelor, faceţi voluntariat sau deveniţi membri ai organizaţiilor locale ş.a.m.d.?

Nici de piatră nu poţi rămâne la probleme pe care le întâlneşti la tot pasul, dar oare este de datoria noastră să tragem mereu semnalul de alarmă? Cred că totuşi prea mult activism strică pe blogul unui călător, îi ia din bucuria descoperirii fiecărui loc nou şi tinde să caute nod în papură oriunde se duce.

Exemple personale. Nu am făcut mare lucru după vizita la Roşia Montană. Am filmat un clip şi le-am mai recomandat prietenilor să viziteze zona, să facă drumeţii pe acolo şi cam atât. Pe de altă parte, în Thessaloniki am fost oprit pe stradă şi întrebat – în greacă mai întâi, apoi în engleză – dacă vreau să srijin o cerere a localnicilor de a închide o stradă centrală circulaţiei auto. Le-am spus că sunt turist, n-au avut nicio problemă cu acest lucru şi aşa am semnat cererea lor! Dacă voi reveni în oraş şi voi găsi strada respectivă pietonală vă daţi seama ce satisfacţie voi avea! 🙂

Ieri am fost în Snagov şi am descoperit o serie de probleme acolo şi de aceea vă pun întrebările de mai sus. Bine, Snagovul este un caz particular, pentru că este aproape de Bucureşti şi simt că e de datoria mea să mă implic. Şi o voi face, fără doar şi poate, atât cât voi avea cerneală în condei!

Revenind la ce spuneam mai sus, tu cum procedezi? Ca blogger, te implici în problemele comunităţilor locale pe care le vizitezi? Ca cititor de bloguri, consideri că blogurile de călătorii – care prezintă de obicei într-o lumină pozitivă locurile vizitate de autorii lor – ar fi mai puţin atragătoare sau ai renunţa să le citeşi dacă ar avea prea multe apeluri la mobilizare pentru diferite cauze (care ţin de turism şi domeniile conexe, bineînţeles). Mulţumesc!

Iulian SirbuPro şi contra: bloggerul călător ca activist

Comments

 1. Andrea

  Eu știu un lucru: fiecare din noi avem în ființă un echilibru. Dacă-l păstrăm și ne implicăm acolo unde ne regăsim pe noi înșine, „activistul” se pierde; rămâne doar omul cu pasiuni ce încearcă să-și mai modeleze, din când în când, universul înconjurător.
  Să cazi în extrema aceea ca tot ce scrii pe blog să fie propagandă, activism comunitar, apel la mobilizare, critică constructivă sau distructivă, pentru mine ar deveni cu siguranță, ceva extrem de obositor. Pe de altă parte, dacă nici noi, aceia care avem în mână cuvintele, nu ne implicăm, cine să o facă? Și apoi, cum ai putea să treci neatins pe lângă toate acele lucruri pe care crezi și știi că ai putea, poate, să le schimbi în mai bine?
  Am încredere că vei găsi cel mai potrivit mod pentru a-ți urma drumul!

 2. Claudia

  Eu cred ca in masura in care se poate implica, bloggerul trebuie sa o faca si prima metoda e sa scrie despre, sa nu se fereasca sa mentioneze ca sa nu cumva sa-si ”lezeze” cititorii. A doua metoda e sa sprijine, pe cat posibil si daca are ocazia, pe activisti (cu fotografii, texte, popularizare). O implicare la nivel mai mare de atat tine de optiunile fiecaruia, de alegeri, dar daca as stii ca un blogger alege deliberat traficul nu stiu daca l-as mai citi…

  Un blogger calator are o putere de influentare destul de mare caci vede multe locuri si isi poate forma o parere din teren, nu de la altii sau din media. Daca nu se foloseste de aceasta putere e ca si cum n-ar invata nimic din calatoriile sale pe care daca le-ar considera doar personale, nu le-ar mai face publice pe blog. E cu dus si intors, dar e o provocare continua benefica si celui care scrie si celor care citesc.
  Diferenta dintre un blog de calatorii si un site de turism e chiar bloggerul cu opiniile si implicarea sa.

Leave a Comment

two × two =