Snagov 3 în 1: tură cu caiacul, Mănăstirea Snagov şi Fundaţia Snagov

In Nature break, Pe apa, România by Iulian Sirbu18 Comments

Sâmbătă dimineaţă, în drum spre Snagov, eram foarte entuziasmat la gândul că mă voi da pentru prima dată cu caiacul. Câteva ore mai târziu, eram şocat de atitudinea unui angajate a Mănăstirii Snagov, care nu ştia să lege două cuvinte despre locul pentru care ne-a tăiat bilete, dar care a ţinut să ne spună când ne pregăteam de plecare că timpul maxim de şedere pe insulă este de 30′, dar ea ne-a făcut o favoare şi ne-a lăsat mai mult! Pe alte câteva ceasuri, ascultam uimit un localnic animat de o dragoste şi pasiune pentru Snagov cum rar mi-a fost dat să văd. Iar acum stau cu nşpe mii de taburi deschise, majoritatea cu informaţii despre Snagov şi mă minunez de istoria acestui loc atât de aproape de Bucureşti, dar atât de puţin cunoscut!

Dar să le luăm pe rând!

Noemi şi Andrei de la PoveştiCălătoare m-au invitat la o tură cu caiacul pe Snagov. Nu aveam nimic programat pentru ziua de sâmbătă şi cum în ultimul timp încerc să mă împrietenesc cu apa, invitaţia a picat tocmai bine!

Am plecat din Bucureşti cu maşinile şi am ajuns în Snagov. Prima oprire a fost la Artha Park (şos. Ghermăneşti – Snagov, km 9, sat Snagov. De aici am închiriat caiacele (numai sit on top, de 1, 2 sau 3 persoane). Preţurile sunt accesibile – caiac 1 persoană 25 lei/h, caiac 2 locuri 30 lei/h, caiac trei locuri 35 lei/oră. Mai multe info aici.

poza de grup Artha Park

Eu am nimerit în caiac cu Noemi şi cu Dana, aşa că încă am febră musculară :)) Nu o să mai comentez nimic pentu că Noemi s-a ocupat de foto şi social media pe durata ieşirii! Mulţumesc! 🙂

Ne-am învârtit pe lac vreo 2 h, am descoperit un lac destul de curat, nu foarte populat de bărci cu motor (doar două au trecut pe lac, dar la distanţă de noi, nu ne-au deranjat). Plănuiesc să revin pentru o tură până la Mănăstirea Snagov – am înţeles că ar fi vreo 3 h până acolo, a fost careva dintre voi?

 

Lacul Snagov

Lacul Snagov

Am fost apoi la Restaurantul La Ghermăneşti (din satul Ghermăneşti). Am vrut să încerc o pastramă de oaie la tigaie, am regretat apoi alegerea făcută, “pastrama” aceea putându-se califica cel mult pentru participare la un concurs de mâncăruri dietetice, secţiunea mâncăruri ce ne-au ieşit din greşeală dietetice pentru că nu ştim să le preparăm. Nu avea pic de sare, cimbru sau usturoi. Chelnerul a încercat să mă avertizeze în legătură cu pastrama când mi-a adus o sosieră cu mujdei!

Ideea care plutea în minţile noastre era să vizităm Mănăstirea Snagov. Zis şi făcut, ne-am urcat în singura maşină rămasă în cursă şi am pornit spre Mănăstire. Insula pe care se afla este legată de ţărm printr-un pod pietonal. Mănăstirea este atestată documentar din 1408 şi a avut o importanţă enormă în Evul Mediu în politica Valahiei. Păcat că nu este nimeni prin preajmă să-ţi vorbească despre aceste lucruri. Cea care îţi taie bilete la intrarea în biserică nu ştie nici măcar unde se află cu exactitate, aşa că nu poţi avea pretenţii. Am plătit totuşi taxa de 15 lei (taxa de vizitare) pentru că mă gândesc că de banii acesţia vor. Ce m-a deranjat este taxa de fotografiere, de 20 de euro! În primul rând, nu am înţeles de ce preţul este în euro (în România legistalţia nu permite plata bunurilor şi a serviciilor în euro), iar apoi de ce este atât de mare? Da, ştiu, (presupusul) mormânt al lui Vlad Ţepes este cel care îi atrage ca un magnet pe turiştii străini şi taxa este mai mult pentru ei, dar ne afectează şi pe noi!

Manastirea Snagov

Manastirea Snagov

Pentru că nu am plătit această taxă, nu am fotografii din interior. Nu sunt genul de turist care respectă astfel de interdicţii, dar nu aveam aparat foto la mine, aşa că eram în imposibilitate tehnică să încalc interdicţia. După cum vedeţi, fotografiile din articol sunt luate pe şest din articolul lui Andrei (dar sunt făcute de Noemi).

Ne-am plimbat pe mica insulă, în căutarea ruinelor închisorii. Nu le-am găsit, aşa că am revenit la biserică pentru a afla mai multe. Până la urmă, “ruinele” s-au dovedit a fi aleile pavate pe care ne tot plimbasem!

Aleile pavate reprezintă "ruinele" închisorii

Aleile pavate reprezintă “ruinele” închisorii

Am rămas apoi la Casa cu Stuf din centrul Snagovului, casă ce adăposteşte Fundaţia Snagov (Şos. Snagov nr. 78). Aici am fost invitat de tovarăşul de blogosferă, Picco, autorul unui blog de călătorii şi mai nişat decât al meu, Tube’s Traveller! Picco mi-a făcut cunoştiinţă cu dl Constantin Turmac, preşedintele Fundaţiei Snagov, un om care cunoaşte Snagovul în totalitate aş putea spune – deşi de regulă mă feresc să folosesc cuvinte mari! Mi-au fost prezentate succint activităţile fundaţiei, cea mai mare colecţie din lume despre Vlad Ţepeş, etnografie şi tradiţii locale, sporturi nautice, biserici şi mănăstiri din zonă, ecoturism, planşele cu fauna şi flora locală (am descoperit că în Lacul Snagov există chiar şi o plantă carnivoră, Aldrovanda vesiculosa). 

Fiind o zonă pitorească, foarte aproape de Bucureşti, dar totuşi rămasă într-un anumit con de umbră pentru turismul de masă, pentru că s-a dorit acest lucru, bineînţeles, în zonă se întâmplă lucruri dăunătoare biodiversităţii . În acest moment, Fundaţia Snagov stânge semnături pentru a depune o petiţie împotriva tăierii abuzive a stejarilor seculari şi a altor specii de arbori din Pădurea Snagov. Casa cu stuf a Fundaţiei Snagov poate fi vizitată şi în Noaptea Muzeelor, sâmbătă 18 mai a.c.

 

Sper că v-am făcut cel puţini curioşi în privinţa Snagovului şi a activităţilor ce se pot acum face aici. Puteţi admira Lacul Snagov şi vilele de pe marginea lui şi în albumul realizat de Noemi (de unde am preluat şi fotografiile de mai sus).

 

 

 

 

 

Iulian SirbuSnagov 3 în 1: tură cu caiacul, Mănăstirea Snagov şi Fundaţia Snagov

Comments

 1. Noemi

  Chiar că ne-am învârtit pe lac, numai noi ştim câte cerculeţe pe loc am făcut :-)) Mă bucur că ai venit şi că ţi-a plăcut. Poate ne mai vedem la o tură 🙂 Păcat că Mănăstirea Snagov nu e mai bine pregătită pentru întâmpinarea plimbăreţilor care vor să ştie ce vizitează.

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Noemi, sigur, mi-ar placea sa revenim pe lac, de data aceasta poate facem o tura pana la insula. Acum avem experienta in vaslit 😀 Sunt sigur că lucrurile se vor îmbunătăţi şi în privinţa Mănăstirii, am eu aşa un sentiment 🙂

 2. victor zamfir

  Multam Iulian, aprecierile tale sunt generoase. Sunt multe de spus si de comentat, dar chiar nu am timp acum si apoi, prefer sa o fac live.

  Iulian, Noemi si cine mai este interesat de Manastirea Snagov, exista un om care va poate imbogati spiritul si cultura cu informatii legate de manastire, acelasi om mentionat mai sus. Fundatia Snagov, prin Snagov Tur organizeaza excursii pe lac cu vaporasul Vlad Tepes (pe care l-ati vazut ancorat la Arta Park) cu escala pe insula. Povestile si ghidul sunt incluse in pret.

  Picco!

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Multumesc pentru comentariu, Picco, stiu ca sunt multe de spus, sper sa pot impartasi mai multe despre zona cu ocazia urmatoarei vizite! De asemenea, iti lansez invitatia de a scrie un guest post despre activitatile care se pot face in zonă 🙂

 3. Claudia

  Dintre perlele turismului romanesc… Pe de o parte de incearca lucruri bune, pe de alta se persista in chestii de neinteles ca de exemplu taxa foto si lipsa unui ghid (la 15 lei intrarea s-ar fi putut gasi).
  Despre manastirea in sine n-ai dat prea multe detalii incat nu pot sa nu ma intreb, e impresionanta in vreun fel, “merita” cei 15 lei sau ai ramas cu senzatia ca in explicatiile unui ghid multe s-ar fi luminat?

  p.s. am semnat si eu petitia, sper sa ajute!

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Claudia, am credinţa ca acei 15 lei vor fi folositi pentru întreţinerea mănăstirii, tocmai de aceea am şi fost de acord să-i plătesc. Bineînţeles că mi-aş fi dorit un ghid care să-mi spună câte ceva despre lăcaşul de cult.

   Personal, mi-a plăcut construcţia, este în clasicul stil muntenesc, stil pe care-l regăsim şi la Biserica Sf. Anton de la Curtea Veche din Bucureşti. Cum intri în naos, pe partea stângă, găseşti un panou cu informaţii despre biserică, atât în română, cât şi în engleză (dar în engleză sunt mai multe informaţii). Iconostasul este din zid şi are două icoane pictate pe lemn în lateralul uşilor împărăteşti. Mi-a plăcut în mod deosebit icoana lui Hristos în chip de Împărat. În faţa uşilor împărăteşti se află presupusul mormânt al lui Vlad Ţepeş, acoperit cu o piatră neinscripţionată. Cam acestea mi-au rămas mie în minte după vizită.

   Mulţumesc şi pentru semnarea petiţiei!

   1. victor zamfir

    Biserica manastirii este foarte frumoasa si mai sunt doua in tara care-i seamana di f. multe de vedere arhitectural – artistice: Curtea de Arges si o bisericuta mica, din Buc. care a fost mutata de regimul Ceausescu, din zona Piata Natiunilor Unite. Din pacate nu stiu cum se numeste, dar imi place foarte mult. Sf. Anton si alte biserici au doar cateva motive din arhitectura celor amintite mai sus. Clasicul stil muntenesc…:)…Picasso!

 4. victor zamfir

  Semnarea petitiei o sa ajute cu siguranta. Taxa de intrare nu este stabilita oficial nicaieri, ci este abuziva, in functie de cum i se nazare preotului. Sunt zile in care nu-l intereseaza si atunci nu percepe nimic.

  Picco

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Nu ştiu cât de abuzivă este taxa, Picco, nouă ni s-a eliberat chitanţă. Pe mine nu mă deranjează să plătesc o taxă, dar să mi se spună de la început: “uite, poţi plăti taxa aceasta pentru a vizita biserica, noi vom folosi aceşti bani pentru întreţinerea ei, dar suntem incompetenţi şi nu ştim să-ţi spunem nimic despre ea, aşa că nu ne întrebaţi nimic, citiţi informaţiile de pe panou şi faceţi loc pentru americanii care au venit să se fotografieze lângă mormântul lui Vlad Ţepes Dracula”

   Poate exagerez puţin, dar nu cred că cer prea mult dacă vreau să fiu informat corect în moment în care plătesc pentru un serviciu.

 5. http://aroundbyanamaria.blogspot.it/

  Si eu am o problema cu taxa asta de fotografie, cu nu stiu ce aprobari ca sa poti fotografia nu stiu unde….bai frate, ca la noi la nimeni :D. Chiar si eu sunt curioasa ce are asa de special de preotul indrazneste sa iti ceara 15 lei….

  1. victor zamfir

   Pai daca esti curioasa, plateste taxa si vei afla :)). Acum serios, preotul respectiv presupune ca biserica are o mare insemnatate istorica (probabil nu stie exact cat de mare si de ce) si uneori iese la inaintare cu fraza asta. Atunci cand nu trage cu pusca dupa turisti sau nu-i injura. In loc de taxa, ii puteti duce 5 – 10 litri de vin. Se va bucura mai mult :D.

   Picco

   1. Author
    Iulian Sirbu

    Picco, ce tot spui tu aici despre tras cu puşca şi înjurături? Ţi s-a întâmplat ţie? 🙂 Vino cu link, te rog!

    1. victor zamfir

     Da, preotul este renumit pentru cateva apucaturi ale sale, printre care si cele amintite mai sus. A scris prin nu stiu ce ziar despre asta. O sa intreb de link, pentru a exemplifica. L-am intalnit pana acum de 2 ori cand am dus turisti pe insula cu vaporasul, si nu mi-a lasat niciodata o impresie buna. Uite ceva pana atunci si “mi raccomando” :)))) sa citesti pana la capat: http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t222690.html

  2. Author
   Iulian Sirbu

   Ana Maria, preotul de care se tot vorbeşte aici nu era acolo în timpul vizitei noastre. În orice caz, el este singurul vieţuitor al mănăstirii, deci probabil el a stabilit taxa. Ce e aşa special? Păi să ne gândim: hmm, mormântul lui Vlad Ţepeş? Cred că este de ajuns acest amănunt pentru foarte mulţi turişti!

   Cât despre taxa foto, eu am început să compar orice cu British Museum, unde atât intrarea, cât şi fotografierea sunt gratuite! Britanicii cum pot fi aşa deschişi şi noi aşa de încuiaţi?

   1. Ana Maria Chitoiu

    Si nu doar British Museum…sunt atatea muzee faimoase in lume , unde chiar si platind bilet, nu am auzit de taxa foto (dar stii cum e , mai am timp, poate or fi si nu stiu eu:D). Nu pot sa uit cand am fost la Curtea Domneasca la Bucuresti si pentru a fotografia 3 pietre am platit tot vreo 15 lei daca nu gresec plus vreo 3 lei biletul….si culmea, dupa ce eram si plina de draci, mi s-a descarcat si fotocamera :D. (nu mai sunt sigura de pret ca anu am cautat biletele inainte sa postez comentariul, dar indicativ….mi s-a parut o mare bataie de joc, mai ales ca pentru 18 lei nenea ala ar fi trebuit sa isi miste dosul si sa imi si povesteasca macar vreo 3 vrajeli :D)

 6. mircea

  in legatura cu biserica de pe ostrovul lacului Snagov- unde ar fi ingropat Vlad Tepes.
  Imi placea acolo, dar am fost duminica si nu am fost impresionat de cele vazute si intamplate – cum am coborit de pe pod am dat de o crescatorie de curci care miroase cam rau, apoi am renuntat la vizitatul bisericii fiindca taxa de 15 lei ni se parea cam mare, dar doamna de acolo ne-a cerut 15 lei pentru vizitarea insulei ! dupa ce acum cateva saptamani nu ceruse nimic, nici acum o luna – am filmat-o, puteau macar sa puna ceva, un tabel, la intrare sa stim, poate e doar vrajeala – iar in biserica era un tanar imbracat in negru, probabil la un liceu teologic, care canta in dodii la la aleluia- mi-a displacut, nu cred ca mai merg acolo. La intoarcere un satean in varsta se ocupa chipurile de parcare si cerea bani si ne apostrofa daca nu ii dadeam obolul – nu se poate face ceva ??

Leave a Comment

4 + 5 =