15 mai – Ziua Latinităţii. De ce iubesc limba latină

In Ganduri calatoare by Iulian Sirbu4 Comments

Gaudeamus igitur (să ne bucurăm, aşadar), căci astăzi este Ziua Latinităţii! Limba latină, deşi este considerată o limbă moartă, este încă în uz în cel mai mic stat din lume, Vatican! Sunt foarte mândru de originea latină a limbii române şi faptul că vorbesc o limbă romanică mi-a fost de ajutor în călătoriile mele, atât în Europa, cât şi în America de Sud. Cea mai frumoasa amintire este din Mendoza, Argentina, când mă aflam la masă cu Marius Roca, alături de câţiva argentinieni, un brazilian, un italian şi câţiva francezi. Ne distram vorbind fiecare pe rând în limba lui şi întrebându-i pe ceilalţi ce au înţeles! Noi înţelegeam foarte multe, ceilalţi mai puţin, pentu mulţi era pentru prima dată când auzeau pe cineva vorbind în română, însă curgerea melodioasă a limbii noastre i-a uimit pe toţi. Italianul cel puţin era uimit să descopere cuvinte româneşti mai apropiate de latină decât cele italiene (din pacate, nu mai ştiu unde mi-am notat cuvintele respective)

Lupoaica in Gradina Botanica din Buenos Aires

Lupoaica in Gradina Botanica din Buenos Aires

Cunoaşterea limbii latine este de folos pentru că peste tot în Europa vei găsi inscripţii în latină, chiar dacă în ţara respectivă nu se vorbeşte o limbă romanică sau catolicii nu sunt majoritari. În Olanda sau în Ungaria, unde limbile vorbite sunt o enigmă pentru mine, mă luminez de fiecare dată când găsesc câte o inscripţie în latină, totul se clarifică atunci!

Sper să-mi pun în ordine colecţia mea de lupoaice şi să le prezint aici cât mai curând. Cred totuşi că ar trebui să aştept să fac o vizită la Roma înainte! Da, mărturisesc cu regret că nu am vizitat Roma până acum, deşi am fost în Italia de câteva ori. În ianuarie am avut această şansă, dar am preferat în schimb să văd Florenţa! Este greu când trebuie să faci astfel de alegeri, este chiar nedrept, dar…

Voi ce relaţie aveţi cu limba latină? Eu personal am studiat limba latină timp de 6 ani (1 an în generală şi 5 ani în liceu) şi poate de aceea am această dragoste faţă de ea. Mărturisesc că în liceu nu simţeam la fel, abia apoi mi-am dat seama ce binecuvântat am fost că am avut ocazia să învăţ latina.

Mai jos aveţi câteva maxime care cred că se potrivesc unui blogger călător.

Omnia mea mecum porto. Tot ceea ce am duc cu mine.

Ex oriente lux. Lumina vine de la răsărit.

Experientia est optima rerum magistra. Experienţa este în toate lucrurile cel mai bun profesor.

Festina lente. Grăbeşte-te încet!

Fugit irreparabile tempus. Trecerea timpului este ireversibilă (Virgiliu).

Nihil est in intellectu, quod non fuerit prius in sensu. Nimic nu este în minte fără a fi mai înainte în simţuri. Toma d’Aquino.

Nulla dies sina linea. Să nu treacă o zi fără un rând scris. Pliniu cel Bătrân.

Per pedes (apostolorum). Pe jos (ca apostolii)

Semper in motu. Mereu în mişcare. Anaximene din Milet, vorbind despre aer.

Terra incognita. Pământ nelocuit. Termen folosit de vechi navigatori.

Verba volant, scripta manent. Vorbele zboară, scrisul rămâne.

Per mare per terram. Pe mare şi pe uscat. (Mă gândesc să-l folosesc ca motto pentru blog, cum vi se pare?)

Care este preferatul vostru? Mai cunoaşteţi şi altele?

 

 

 

 

 

 

Iulian Sirbu15 mai – Ziua Latinităţii. De ce iubesc limba latină

Comments

 1. Larisa

  Nu stiam ca pe 15 mai se sarbatoreste Ziua Latinitatii, deci am aflat ceva nou.

  Cat despre limba latina, am urat-o in perioada scolii, nici o alta materie nu mi s-a parut mai grea si mai imposibila de invatat ca latina :)). Am studiat-o 3 ani (1 an in generala si 2 in liceu).
  Nu pot sa spun ca astazi o urasc la fel de mult, chiar ma bucur ca am avut ocazia sa o studiez, desi in afara de cateva cuvinte nu-mi mai amintesc mare lucru. Totusi, mai gasesc asemenari atat cu romana cat si cu franceza.

 2. GabiR

  Profu’ de latina din liceu obisnuia sa spuna de latina ca e matematica sec XX :). Era foarte exigent si desi la inceput am urat latina si tot ce tinea de orele lui, am ajuns sa ma indragostesc de ea, sa ma ambitionez sa ii demonstrez profului ca pot mai mult ca in final sa dau la facultate, la filo, una din limbile alese fiind latina :D. Si eu am incercat acest sentiment de mandrie pentru originile noastre latine. Asa ca am ramas nostalgica in privinta latinei, chiar daca viata nu mi-a mai prea dat ocazia sa interactionez cu ea… iti las si eu cateva citate cunoscute care mi-au placut:
  “Carpe diem” (Traieste clipa – Horatius)
  “De gustibus et coloribus non disputandum” (Gusturile si culorile nu se discuta)
  “In vino veritas” (:) se stie cat de bine se dezleaga limba dupa un pahar de vin)
  “Mens sana in corpore sano” (O minte sanatoasa intr-un corp sanatos)
  “Primum vivere et deinde philosophari” (Mai intai sa traim si apoi sa filosofam)
  “Dubito, ergo cogito; cogito, ergo sum” (Ma indoiesc, deci gandesc; gandesc, deci exist)
  “Alea iacta est” (Soarta a fost hotarata – Caesar)
  “Veni, vidi, vici” (tot Caesar)

 3. raluca dan

  Eu ma facut latina un an in generala si inca un an in liceu, cu niste profesori care nici ei nu credeau in ce predau. In concluzie, nu stiu prea multa latina, dar da si eu sunt mandra ca romana e o limba romanica. In plus, mi-a zis candva un profesor de catalana, ca romana este cea mai apropiata limba de latina, mai apropiata decat italiana (sic!), in special in ceea ce priveste structura.
  Carpe Diem!

 4. Pingback: Prima vizită din seria #VinCuTrenul: Domeniul Coroanei Segarcea | Trans – Ferro

Leave a Comment

15 − one =