Pro fotografierea şi scăderea taxelor foto la obiectivele turistice

In Blogging, România by Iulian Sirbu11 Comments

Avem multe obiective turistice în ţară unde fie fotografiatul şi/sau filmatul nu sunt permise, fie taxele foto/video sunt exagerate. Sunt locuri foarte frumoase, locuri care ne-ar putea arata ţara într-o altă lumină. Dar noi avem o pasiune pentru negativism, pentru nu se poate, pentru nu e voie. Şi de cele mai multe ori nu se află o logică în spatele acestor decizii, iar uneori anumiţi indivizi îşi arată puterea prin astfel de interdicţii sau taxe aberante.

Îmi amintesc cu amărăciune de episodul din No Reservations în care echipa lui Tony intră să viziteze Curtea Veche din Bucureşti şi bineînţeles, să filmeze. Sunt opriţi de ghidul (paznicul?) complexului şi li se spune că pentru a filma în interior trebuie să plătească. Tony are atunci o reacţie de genul “bă, ăştia nu ştiu cine sunt eu şi câtă reclamă moca le pot face”, ceea e ce trebuie să recunoaştem că e corect!

Militez pentru ridicarea interdicţiei de a fotografia şi pentru reducerea taxelor foto/video – dacă e să dau o sumă, ce e cuprins între 5 – 20 de lei mi se pare de bun-simţ. Bineînţeles, 20 de lei pentru obiective ca şi Castelul Peleş. De ce? Pentru că vrei 1000 de oameni/zi care să-ţi fotografieze interiorul muzeului tău de artă, băi stat român şi care să-ţi plătească  20 lei intrarea + taxa foto, în loc de 500 de vizitatori din care maxim 50 vor plăti 50 de lei în plus pentru a face fotografii. Pentru că oricum se fac fotografii. Da, şi dacă interzici acest lucru. Ţi-e frică de expunerea la sute de bliţuri? Pune operele de artă valoroase în colecţii separate, dar nu pune o regulă generală pentru tot muzeul.

Două argumente puternice ale celor care interzic fotografiatul sau pun taxe aberante este că nu vor mai avea vizitatori sau nu vor mai vinde vederi şi broşuri. Noi şi Coreea de Nord ce mai interzicem fotografiatul în anul de graţie 2013… Cât despre vânzarea de vederi, măcar dacă ar avea o gamă largă din care să-ţi poţi alege câteva vederi de calitate!

Obiective turistice din România în care fotografiatul/filmatul sunt interzise sau costă foarte mult

Lista de mai jos este bazată pe experienţa mea personală, nu am făcut căutări pe internet în stabilirea ei.

 • Ateneul Român – în clădirea simbol a Bucureştiului nu poţi fotografia/filma. Nu cunosc motivul. Vizitarea lui costă 10 lei
 • Cimitirul Bellu – motivul invocat de paznici este că astfel hoţii vor vedea ce se poate fura din cimitir. Am făcut foarte multe fotografii acolo până la un moment dat când mi s-a spus că nu am voie. Nu mi s-a cerut să şterg pozele, nu mi s-a vorbit urât, pur şi simplu mi-au spus că nu este voie. Nu am fost acolo în Noaptea Muzzelor, dar am înţeles că atunci a fost permisă fotografierea!
 • Cimitirul Evanghelic Lutheran, Bucureşti – mormintele au o arhitectură deosebită. Şi aici am făcut multe fotografii, neştiind că nu am voie. Puteţi vedea galeria foto pe pagina de facebook.
 • Biserica Sf. Margareta, Mediaş. Singura biserică fortificată din interiorul unui oraş, supranumită şi Castelul. În interior sunt picturi originale de când biserica era catolică, două altare de lemn, câteva covoare aduse de negustorii otomani (a treia colecţie ca mărime din România, după cele din Braşov şi din Sighişoara), cea mai veche cristelnită din Transilvania (sec. XiV), cu inscripţii în latină pe dinafară şi o mică inscripţie în arabă în interior. Ştiţi care este motto-ul turistic al Mediaşului? Misterele din Cetatea Luminii. Foarte inspirat motto, vor rămâne în continuare mistere pentru mulţi vizitatori ai acestui oraş.
 • Buserica din Densuş, considerată cea mai veche din ţara noastră, construită cu pietre din Sarmisegetusa Regia. Otomanii le-au scos ochii sfinţilor pictaţi în interior. Preotul interzice fotografiatul pe motiv că s-ar distruge pictura.
 • Biserica Mănăstirii Snagov. Se poate vizita contra unei sume de 15 lei şi se poate fotografia după ce se plăteşte o taxă de 20 de euro! În primul rând în România plăţile se fac în lei! Aştept un răspuns din partea Mitropoliei Bucureşti în legătura cu această taxă.
 • Biserica Domnească din Curtea de Argeş. Am vizitat-o mai demult, am uitat motivele interdicţiei.

Mai sunt intrigat şi de faptul că în anumite turnuri nu este permis accesul sau sunt puse tot felul de condiţii ciudate. Două exemple: Turnul Aurarilor din Mediaş nu se poate vizita pentru că acolo este sediul Radio Mediaş! Nu înţeleg cum într-un monument istoric important are sediul o firmă privată!

Revin la Biserica Evanghelică Sf. Margareta, biserică ce are al treilea cel mai înclinat turn din Europa! Poţi urca gratuit în turn, însă condiţia este uimitoare: trebuie să fii într-un grup de cel puţin 15 oameni! Înţelege cineva logica acestei decizii a consistoriului?

Voi ce astfel de experienţe aţi avut, fie cu fotografiatul/filmatul sau cu urcatul în turnuri şi alte obiective? Lista mea este prea scurtă, apreciez ajutorul vostru pentru a o completa! Vă mulţumesc!

Blogosfera de turism protestează prin aceste articole faţă de interdicţia de a fotografia şi faţă de taxele foto/video aberante cerute în obiectivele turistice din România.

Au mai scris pe acest subiect: Nicky Predescu – Călător sau turist – Cum enervezi turiştii: taxa foto; Anca Argeşiu – Funtur – De ce taxă foto? De ce interzicerea fotografierii?; Anda – Hai la Bord! – Cel mai mare păcat al turistului român: fotografiatul; Iulia Stancu – Blog de Bucureşti – De ce nu am poze de la muzee pe Blog de Bucureşti

 

Iulian SirbuPro fotografierea şi scăderea taxelor foto la obiectivele turistice

Comments

 1. Kadia

  Pe mine m-ai facut sa ma simt foarte vinovata pentru ca habar n-aveam ca Ateneul nu poate fi fotografiat si de fiecare data cand am mers (cred ca anual de cand nu mai locuiesc in Bucuresti) i-am facut zeci de poze linistita, ba chiar si la intrare ci “tantiile” acolo. E adevarat ca se uitau foarte urat, dar am crezut ca tinuta mea fistichie le supara :)))))))

 2. Anda

  Eu am putut face poze linistita in Ateneul Roman cu ocazia Festivalului de Muzica Veche. Nici nu stiam ca, in mod normal, nu ai voie. Biserica fortificata intr-un oras este si la Cisnadie, de exemplu, nu doar la Medias si cand am fost eu la Medias, acum cativa ani, am putut face fotografii fara probleme. Si in interior. Ori s-a schimbat regula intre timp, ori am avut noroc ca am nimerit chiar la finalul slujbei si nu a avut nimic timp sa se mai uite si dupa mine, cu aparatul. Iar la Densus am fost de doua ori, este biserica mea preferata, dar in interior am intrat o singura data si nu-mi aduc aminte sa-mi fi interzis cineva sa pozez. Din nou, cred ca este un trend interzisul fotografiatului si se raspandeste cu prea mare repeziciune. Iar la Snagov, in toamna lui 2012, taxa de fotografiere era chiar 80 de euro!!!

 3. Pingback: Campanie impotriva interzicerii fotografiatului la muzee si alte obiective | Blog de Bucuresti

 4. catherine

  mda, pare să fie o problemă a instituţiilor de stat, din păcate. eu, de pildă, în noaptea muzeelor am făcut poze unor tablouri expuse în cadrul unei fundaţii particulare, o casă de licitaţii, parcă. ei, bine, am avut surpriza ca după ce am făcut pozele, o doamnă ghid/supraveghetoare să se apropie şi să ne mulţumească pentru că nu am folosit bliţul. spunea că apreciază gestul, pe care mulţi nu sunt obişnuiţi să-l facă. am rămas foarte plăcut impresionată şi m-am gândit că asta înseamnă o gândire constructivă, flexibilă, dacă vrei să te faci cunoscut, să te expui, să te vinzi(ca imagine şi nume) trebuie să ştii să îţi instruieşti personalul

 5. Alex Cosmin

  toate mănăstirile din Bucovina au taxă foto, casa memorială Ion Creangă și majoritatea obiectivelor din România
  probabil ar fi mai ușor să enumerăm locurile unde nu se plătește taxă foto

  foarte frumoasă inițiativa

 6. Pingback: » Cum enervezi turistii: taxa foto

 7. alatrix

  La palatul Cantacuzino din Bucuresti (muzeul George Enescu) mi-au cerut in urma cu 5 ani taxa foto de 100 RON. Este cea mai mare taxa foto care mi s-a cerut vreodata. Si asta pentru patru incaperi de la parter, deoarece etajul nu se viziteaza. Impresionata de interior, am vrut sa cumpar macar niste vederi din interior, dar bineinteles ca aspectele cu adevarat deosebite nu erau surprinse in vederi.
  Sunt curioasa daca nu s-a schimbat intre timp situatia!
  Oricum, recomand cu caldura vizitarea acestui muzeu.

 8. Pingback: De ce taxa foto? De ce interzicerea fotografierii? : Experienţe de Călătorie – FUNTUR

 9. Pingback: Cum e vazuta Romania in lume? | In jurul Kadiei

 10. Pingback: Săriți, se fotografiază! | Vacante! Vacante!

 11. Bogdan

  La biserica domneasca de la Curtea de Arges tin minte ca am platit o taxa foto, cu creo 2-3 ani in urma.

Leave a Comment

three × 3 =