Printr-un târg bucovinean – Vicovu de Sus

In România, Trans-Foto, Viaţa la ţară by Iulian Sirbu5 Comments

Sâmbătă am trecut prin târgul din Vicovu de Sus. Vicovu de Sus este o comună ce se află în nordul judeţului Suceava, la graniţa cu Ucraina.


Vizualizare hartă mărită

Am ajuns cam pe la spartu’ târgului, dar i-am luat totuşi pulsul. O mulţime de vânzători erau încă pe baricade, având la vânzare de toate:

Chiloţii Andreei Marin în târgul din Vicovu de Sus

Chiloţii Andreei Marin în târgul din Vicovu de Sus

Aceştia sunt chiloţii Andreei Marin – puţin mai în dreapta erau şi chiloţii lui Ştefan Bănică Jr., dar nu m-am întors să-i pozez. M-am oprit totuşi când am auzit de ciorapii lui Băsescu. Sigur e vreo glumă internă de-a bucovinenilor, n-am reuşit să-i trag de limbă!

Ciorapii lui Băsescu în târgul din Vicovu de Sus

Ciorapii lui Băsescu în târgul din Vicovu de Sus

Puţin mai în dreapta erau expuse tot felul de unelte bune pe lângă casa omului: furci, lopeţi, cazmale şi alte accesorii gospodăreşti.

Furci, lopeţi şi găleţi în târgul din Vicovu de Sus

Furci, lopeţi şi găleţi în târgul din Vicovu de Sus

Haine, peste tot haine. Am probat şi eu un polar, dar era prea mare.

Ţoale cât vezi cu ochii

Ţoale cât vezi cu ochii

 

Reîntâlnire în târg

Între cumpărături, oameni mai stau şi de vorbă. În româneşte sau ucraineană.

Pentru că ne îndreptam spre cai, am trecut în revistă şi preţurile la cereale – kilu’ de porumb era 1 leu şi cel de mălai 1,2 lei. Mai aveau şi orz, uruială, secară şi grâu, dar n-am reţinut preţurile.

Cereale şi făină de vânzare!

Cereale şi făină de vânzare!

Primii cai pe care i-am văzut sunt cei de mai jos. I-am cerut voie doamnei şi a fost bucuroasă că vrem să-i fotografiem caii.

Cai din Bucovina

Cai din Bucovina

 

Cai împodobiţi cu ciucuri roşii

Cai împodobiţi cu ciucuri roşii

Toţi caii bucovinenilor sunt împodobiţi cu ciucuri roşii. Firul roşu are rol apotropaic, de alungare a deochiului şi spiritelor rele.

Caii din Bucovina sunt foarte bine făcuţi şi cei mai buni dintre ei sunt folosiţi în pădure, pentru a trage brazii şi molizii până la primul drum de acces, de unde sunt încărcaţi în căruţe sau camioane. Preţul unui astfel de cal – cum este cel de mai jos – ajunge şi la 4000 de euro!

Armăsar de 4000 de euro, Vicovu de Sus

Armăsar de 4000 de euro, Vicovu de Sus

Dacă e mai tânar – cum e cel de mai jos, care are 1 an jumate – atunci preţul este mai mic, de circa 2000 de euro. Dezavantajul este că îţi iei un cal care nu e învăţat la căruţă şi la căratul buştenilor din pădure.

Mânz de 1 an jumate, 2000 de euro, Vicovu de Sus

Mânz de 1 an jumate, 2000 de euro, Vicovu de Sus

Mânzul acesta a fost urcat destul de greu în camion, nu era deloc încântat de această variantă incomodă de a călători.

 

Ne-am oprit apoi la un mic – 2 lei/bucata, cu pâine şi muştar. Nu am dat prea multă importanţă faptului că grătaragiul ţinea carnea de mici afară şi tot el mânuia banii. Tot timpul cât m-am plimbat prin târg, gândurile mele au fost în două direcţii – pe de o parte hărmălaia, aglomeraţia şi mizeria specifică îmi erau cunoscute, familiare şi chiar proprii, prin faptul că sunt român şi m-am obişnuit cu ele. Pe de altă parte mă gândeam la reglementările UE şi dacă ele ar fi puse în practică, am avea astfel de târguri mai organizate, mai curate şi mai sigure pentru sănătatea noastră. Dar o dată cu aceste schimbări, s-ar pierde şi din acele caracteristici care ne permit să ne definim ca români. Fie că vrem sau nu vrem, acesta este un târg românesc. În 20 de ani de acum încolo, fotografii vor alerga ca disperaţii să mai găsească astfel de locuri.

Iulian SirbuPrintr-un târg bucovinean – Vicovu de Sus

Comments

 1. Akafix

  Nu stiu daca sunt tipic romanesti, poate mai degraba tipice pentru o alta perioada din istorie pe care multi au pierdut-o. Cred c-o vom pierde si noi caci asta e directia. Dar nu asa repede – in ritmul nostru, o sa mai dureze probabil 🙂

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Până diapar eu zic să ne luam aparatele foto – mai ales cei care deţin aparate profi – şi să ne punem pe treabă. Mai ales că acum vine toamna şi vor fi multe târguri 🙂

 2. Anda

  Excelent reportaj. Cred ca ar trebui sa promovam si sa sustinem astfel de targuri, pentru ca nu cred sa-i displaca vreunui turist care ar ajunge in Bucovina. E altceva, o alta experienta, amintiri bune si rele. Am mai vazut targuri din acestea si in Calimaesti sau sate de prin Tinutul Secuiesc, demult se tineau intr-o piata oarecare din Brasov si chiar daca nu le esti client, merita sa dai o raita pe acolo. Macar pentru o schimbare de perspectiva…

  1. Author
   Iulian Sirbu

   Mulţumesc, Anda! Întotdeauna mi-a plăcut să mă aflu în locuri mai puţin bătute de ceilalţi. Bine, târgul era foarte aglomerat, dar nu de turişti 😉

   Sunt sigur că există mulţi călători români şi străini care ar aprecia un astfel de târg, totul e să-i găsim şi să le propunem (şi) astfel de destinaţii

 3. mari

  Targul e acolo de cand ma stiu (peste 30 de ani) si nu e singurul de prin acele locuri.
  Ruleaza indiferent de vreme in fiecare sambata si va fi acolo in continuare, sper. Doar finantele de la stat lipsesc pentru a indeplini standardele corespunzatore.

  Nu sunt de acord cu tarabele de haine “second hand” ce au invadat piata, si alte “chinezisme”, restul sunt produse aduse din Ucraina precum si cele locale, la preturi avantajoase.

  Cat despre, clienti – vanzatori sunt localnici, doar o mica parte straini in trecere.

Leave a Comment

3 × three =