Viena, oraşul toleranţei

In Austria, Europa, Evenimente by Iulian Sirbu1 Comment

Viena este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume. Toţi cei care au trecut prin Viena şi mai ales cei care au locuit acolo pentru o perioadă pot confirma acest lucru. Sunt multe lucruri care-mi vin în minte când mă gândesc la acest oraş: palatele şi clădirile în stil baroc, cafenelele în care retrăieşti atomosfera Jugendstil, cu un cappucino vienez sau un Sacher-Torte, oamenii care respectă regulile de circulaţie, fie că sunt şoferi, pietoni sau biciclişti. În Viena domneşte un alt aer faţă de estul continentului şi chiar faţă de vestul lui. Poate că şi poziţia geografică a acestui oraş a contribuit la modelarea vienezilor, fiind la mijloc între Occident şi Orient şi-au dezvoltat o identitate proprie, uneori prin alegerea, adaptarea şi perfecţionarea lucrurilor şi ideilor vestice şi estice. Ar fi reuşit oare acest lucru dacă nu erau toleranţi?

Marţi seara a avut loc la Ambasada Austriei evenimentul Waltz of Tolerance/Valsul Toleranţei, organizat de Biroul de Turism al Austriei în România. Evenimentul a fost dedicat prezentării capitalei austriece ca destinaţie de vacanţă şi de petrecere a timpului liber pentru comunitatea LGBT (homosexuali, lesbiene, bisexuali şi transsexuali).

Excelenţa Sa, Dl. ambasador Michael Schwarzinger, ne-a urat bun venit în casa sa – ambasada Austriei este şi reşedinţa* ambasadorului.

Intrarea Ambasadei Austriei

Intrarea Ambasadei Austriei

Ce am aflat de la acest eveniment? Am descoperit că în prezent, Viena este gazda multor evenimente dedicate comunităţii LGBT, cum ar fi Life Ball, cel mai mare bal caritabil din Europa, Vienna Pride, Regenbodenparade şi Rosenball. Sunt de asemenea hoteluri gay-friendly, restaurante şi cafenele, saune şi trasee pietonale despre care puteţi afla mai multe aici.

Viena nu încearcă să devină cu tot dinadinsul destinaţia preferată a homosexualilor, însă aici – ca şi în multe alte părţi ale Europei – tolerenţa este prezentă în viaţa de zi cu zi, fără a fi nevoie de un efort deosebit în acest sens. Norbert Kettner, directorul WienTurismus, a spus că 80% din austrieci sunt gay-friendly şi că ei au o atitudine de laissez-faire vis-a-vis de comunitatea gay.

20130827_211009

Ajungând acasă, am fost surprins să aflu cât de mulţi austrieci au fost sau sunt homosexuali. De exemplu, Prinţul Eugeniu de Savoya, care a construit Palatul Belvedere şi căruia îi datorăm prima fabrică de bere din România, a fost homosexual; la fel şi Împăratul Karl al VI-lea, tatăl Mariei Tereza. Eduard van der Nüll şi August Sicard von Sicardsburg, cei doi arhitecţi ai Operei de Stat, au fost criticaţi după terminarea construcţiei pentru că Opera este cu 1 metru mai jos decât Ringstrasse, care se construia tot atunci. Cei doi au fost foarte afectaţi, astfel că pe 3 aprilie 1868 van der Nüll se sinucide şi este urmat la scurt timp de partenerul său.

Viena - Oraşul toleranţei

Poate pare de necrezut, dar eu m-am aflat pentru prima dată într-o ambasadă şi mă bucur că Ambasada Austriei a fost aceea. Eram foarte curios ce cărţi se găsesc în casa unui ambasador, aşa că am aruncat o privire şi dacă sunteţi la fel de curioşi ca mine, în fotografiile de mai jos puteţi vedea câteva titluri aflate în bibliotecă:

Câteva cărţi din biblioteca ambasadorului austriac

Câteva cărţi din biblioteca ambasadorului austriac

Câteva cărţi din biblioteca ambasadorului austriac (2)

Câteva cărţi din biblioteca ambasadorului austriac (2)

 

M-am bucurat să-i revăd şi pe câţiva bloggeri din grup: Roxana şi Alex Farca, Mădălin Măncilă, Dragoş Pirnog, Răzvan Pascu şi Traian Bădulescu. Norocul bloggerilor începe să devină proverbial, Mădălin şi Roxana numărându-se printre câştigătorii tombolei, Roxana luând chiar marele premiu, un city-break la Viena pentru două persoane! Felicitări! 🙂

*cred că rezidenţă ar fi o traducere mai bună a latinescului residentia, voi ce părere aveţi?

Iulian SirbuViena, oraşul toleranţei

Comments

Leave a Comment

2 + fourteen =